Introduktion
Kosttillskott
vid diabetes.
Omega-3 fettsyror.
serOmega-3-fettsra
tillskott,
t.ex från Linfrö och fiskolja har positiva effekter hos
många
personer men speciellt vid diabetes. Se mera på sidan med
rubriken
"Fett"
Molkosan och mjölksyrade
produkter
Genom sin
förmåga
att balansera mag-tarmfunktionen och reglera verkan av
stärkelsenedbrytande
enzymer, framför allt olika amylaser kan de bidra till ett
jämnare
blodsockervärde. Se mera på sidan med rubriken "mjölksyrat"
Molkosan®
från Bioforce
Molkosan,
tips om användning från Fråga Helhetsdoktorn
Mullbärsträd
Mullbärsträdets
blad innehåller ämnet DNJ. Det finns i kosttillskottet
Mulberry.
DNJ minskar omvandlingen av socker och stärkelse till glukos,
vilket
betyder att sockret och stärkelsen inte upptas så lätt
i blodet. DNJ kan därför medverka till att bevara en stabil
sockerbalans
och kan hindra upptaget av kalorier.
Mulberry,
tabletter från NewNordic
Bittergurka.
Kosttillskott med
Momordica
charantia (bittergurka) används mycket vid diabetes typ II
för
att stabilisera blodsockret. Momordicafrukt, bittergurka, kommer
från
plantan Momordica charantia. Den odlas framförallt i Sydamerika
och
Fjärran Östern där den används som föda och i
traditionell folkmedicin. De bioaktiva substanserna i momordicafrukten
är kända för sina goda egenskaper att balansera
varierande
blodsockernivåer.
Momordica,
tabletter från Salus
Blåbär
Vaccinum myrtillis
Både
bären och bladen i form av te har rekommenderats vid
diabetes.
Bär
Bären i sig har
knappast
någon direkt blodsockerreglerande verkan men de innehåller
rikligt med antioxidativt verkande anthocyaoncider.
Anthocyanocider
skyddar ögats synpigment som förbättrar
förmågan
att ställa om ögat från ljus till mörker. I de
fall
där skador på näthinnan orsakad av diabetes kan
blåbärsextrakt
minska risken för blödningar. Italienska studier som gjordes
redan på 80-talet bekräftar detta, patienterna intog 320-
480
mg anthocyanocider per dag. Bären förekommer i flera huskurer
vid diabetes och det är troligt att de innehåller ämnen
som även kan reglera blodsockernivåerna. Det finns dock inga
kontrollerade studier på teer gjorda på bladen.
Blåbärsblad
(enligt
personlig kommunikation med Maija Ruisniemi)
Allen från USA
kallar
blåbär för växtinsulin och europeiska studier
(Wasicky)
har visat, att hundar, som man hade bortopererat bukspottkörtel
och
som på grund av detta fick diabetes, kunde överleva så
länge de fick te av blåbärsblad. Eppinger, Mark, Wagner
och Kauffman har i kliniska studier enligt Rautavaara (Miten luonto
parantaa),
visat att blåbärsbladsavkok kunde ge positiva effekter
för
diabetiker. Urinsocker minskade och sockertolerans ökade. Lasker
och
Krobner har enligt Rautavaara rekommenderat förutom
blåbärsavkok,
ockå bönskalsavkok, björnbärsbladte och
brännässlor.
Blåbärsblad
plockas
under blomningen och torkas glest placerade på smörpapper
eller
porslinsfat i ett utrymme med bra ventilation, men inte i direkt
solljus.
Dessa förvaras i mörka burkar. Dosen är 1 tsk i 2 dl
vatten
och kokas i ca 5 minuter.
Källa Toivo
Rautavaara,
Miten luonto parantaa.
Bedömning.
Det
finns ingen utvärdering av effekten och
blåbärsbladsteet
används enligt traditionen för magbesvär. Vår
gemensamma
uppfattning är att man inte ska behandla sin diabetes typ II med
blåbärsblad
eftersom det saknas bra studier på teet. Dock är det
godkänt
för användning för magbesvär. Det kan vara bra att
känna till att det kan sänka blodsockret om det är
någon
med diabetes som dricker teet för att förbättra magens
funktion.
Blåbärsblad,
lösviktste från Salus
Kostnyhet 080117
Socialstyrelsen erkänner numera lågkolhydratkost som en
behandlingsmetod vid diabetes när man tidigare kritiserade
främst läkaren Annika Dahlqvist. Detta beslut torde
underlätta för de diabetiker som vill prova kostsystemet vid
diabetes typ 2 och övervikt.
Se mera och besök gärna
även Annikas
blogg
Diabetiker har brist på
antioxidanter: Forskarna
rekomenderar att
diabetiker skall
ta antioxidanter
som t.ex vitamin C och vitamin E, som
anses
försena utvecklingen
av diabetes.
http://www.medicallink.se/news/index.phtml?nid=332
Diabetiker
har brist på antioxidanter
Källa Duke
University Medical Center
Datum 1998-04-20
En amerikansk
forskargrupp
från Duke University har funnit att diabetiker med sk typ2
diabetes
(vuxen-diabetes eller icke-insulin beroende diabetes) har lägre
halt
av antioxidanter än vad icke-diabetiker har. Forskarna
rekommenderar
därför att diabetiker skall ta antioxidanter som t.ex vitamin
C och vitamin E.
Ginseng
värdefullt vid
diabetes:
http://www.cnn.com/2000/HEALTH/alternative/04/12/ginseng.diabetes/
|