Introduktion Kosttillskott med K-vitamin, översikt K2+ Osteolis
|
K-vitamin K-vitamin, koagulationsvitamin, ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt för bildningen av vissa koagulationsfaktorer i levern samt har stor betydelse för vår benhälsa. K-vitamin och benskörhet.Minska risken för benbrott. Benskörhet är den huvudsakliga orsaken till förhöjd risk för benbrott. Det kan drabba i alla åldrar och dåligt näringstillstånd och lågt intag via kosten kan vara svår att upphämta senare. ![]() Ökat intag av K-vitamin kan ge
bättre benhälsa och markant minskad risk för
lårbensbrott, visar en ny stor brittisk
forskningsgenomgång. Svenska experter delar uppfattningen men
efterlyser fler studier innan kostråden ändras. Höga
doser av vitamin A och vitamin E har satts i samband med
hälsorisker i en del vetenskapliga studier. Höga doser av
vitamin A tycks minska upptaget av vitamin K och en form av E-vitamin
(tokoferolkinon) kan hämma K-vitaminberoende enzymer i
kroppen. Eventuell kan det vara en (del-) förklaring till de
negativa effekerna och den som tar kosttillskott kan lämpligen
redan nu tänka på K-vitamin som en faktor som man annars
lätt glömmer bort. Referens, se länklistan.
Det är inte bara kalken som
är viktigt! Vår skelett är inte bara
hårda mineraler utan det innehåller även proteiner som
är en viktig del i bindväven. Man kan likna det med att
bindväven är armeringsjärn och att kalk och magnesium
står för "betongen". Ett av proteinerna i benets
bindväv är osteokalcin som har till uppgift att binda kalk i
skelettet. Brist
på vitamin K2 har visat sig leda till färre
bindningsställen vilket kan leda till sänkt
kalkinnehåll i benet. Det här är relativt ny
vetenskaplig kunskap och frågan har väckts om intaget av
vitamin K2 från maten har
betydelse för uppkomsten av benskörhet. Flera studier har
visat att god
tillgång på vitamin K2 ger högre bentäthet och
sänkt risk för benbrott. Studien har presenterats i den amerikanska
forskningstidskriften Archives of internal medicine. Efter att ha gått igenom
13 större
långtidsstudier slår forskarna fast att tillskott av
K-vitamin till äldre kvinnor och män visat sig kunna minska
risken för lårbensfrakturer med 77 procent. Samtidigt
minskade frakturer i ryggen med 60 procent och alla andra frakturer med
i genomsnitt 81 procent. Allra bäst blev effekten av den variant
av vitamin K2 som kallas MK-4. Enligt forskare vid Akademiska sjukhuset
i Uppsala är K-vitamin mycket viktigt i samband med
bentäthet. Först kommer kalcium och D-vitamin men sedan
kommer faktiskt K-vitamin. K-vitaminets effekter noterades redan i den
granskning av olika behandlingar vid benskörhet som utfördes
2003 via Statens Beredning för medicinsk
Utvärdering, SBU. Man tittade på detta redan då och
fann det oerhört
intressant. Det nämns också, men bara på några
rader i rapporten. Att litteraturen på detta område har
omfattat relativt sett få rapporter har antagligen att göra
med att K-vitaminerna är naturligt förekommande ämnen
och läkemedelsföretagen har då lättare att forska
på nya syntetiska produkter där man kan ta patent på
medlen. Då får man sedan ensamrätt under flera
år framöver och på så satt kan man lättare
finansiera forskningen. I Japan har det dock utförts en del
studier och bakgrunden är att den
traditionella rätten natto baserad på fermenterade
sojabönor, har ett mycket högt innehåll av vitamin K2. http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=13830&epslanguage=SV Fler studier behövs också för
att säkert reda ut
eventuella skillnader mellan de olika varianter som finns av K-vitamin.
Olika studier har pekat ut två varianter av K2 som särskilt
bra för benhälsan: MK-4 och MK-7. K-vitamin
är annars mest känt för
att bidra till att blodet koagulerar, svårläkta sår
kan vara ett tecken på relativt långt gången brist.
De som behandlas med blodförtunnande medicin efter blodproppar ska
vara noga med ett jämt intag så att inte effekten av
läkemedlet motverkas. Däremot anses inte K-vitamin i
höga doser kunna orsaka blodproppar. Enligt min mening så behöver den
som är intresserad av hälsa och kosttillskott inte vänta
på ytterligare studier för att komplettera kosten med
K-vitaminrika kosttillskott. Mycket talar för att tillskott
bäst ges i form av flera vitaminer och mineraler i kombination.
Höga ensidiga intag av enskilda vitaminer som A och E kan ge
negativa effekter enligt en del studier. För att generellt
rekommendera
K-vitamin till alla krävs av formella skäl ytterligare studie
men där har vi brist på patentmöjligheter som för
det osäkert om sådana studier kommer att kunna
genomföras. Nu är det fortfarande läkemedel som
bisfosfonater som rekommenderas vid benskörhet och bara kalk och
D-vitamin som förebyggande behandling. Bisfosfonaterna har dock
många biverkningar. Läs mera om bisfosfonatbiverkningr: tinyurl.com/9dvwm5 Glöm inte bort den viktiga fysiska belastningen!Ett kosttillskott kan inte kompensera för bristen på belastning på skelettet som är en mycket viktig faktor för att benstommen ska bli stark. Vi rör alldeles för lite
på oss i vårt moderna samhälle. Efterhand som
våra liv blir bekvämare med motorfordon, rulltrappor och
hissar, TV-spel och fjärrkontroller och allt
annat rörelsebesparande mår våra kroppar allt
sämre.
Fler och fler samlar på sig fett runt magen och våra
skelett blir skörare och skörare. Resultatet av den moderna
livsstilen syns inte direkt för benskörheten märks ofta
inte direkt utan först när det är ett faktum.
När det gäller benskörhet
är prognosen att cirka 40% av kvinnorna och 13 % av männen
över femtio år kommer att bryta ett eller flera ben som en
följd av ett skört skelett.
Till stor del handlar det om att bygga upp ett bra skelett redan när vi är unga. Därefter handlar det om att bevara det så bra som möjligt. Det viktigaste rådet är att hålla kroppen i rörelse hela livet i kombination med bra kost och kosttillskott för att minska risken för brister i kosten. Aktiviteter där skelettet belastas med kroppsvikten och gärna där det sker toppbelastningar som studsar då och då är mera effektiva när det gäller att bygga upp ben styrkan. Simning och cykling är följaktligen inte lika effektivt som jogging, promenader, dans, bollsporter och liknande. Långdistanslöpare som springer med mindre "studsande" teknik och som medvetet eller omedvetet håller ett lågt kaloriintag för att vara lätta i kroppen kan också vara i riskzonen. Se nedan under "nyheter" Skelettet innehåller mer än kalcium Kända faktorer är Kalk, magnesium, K-vitamin, D-vitamin men även bor. Den som vill gardera sig extra och lever i trakter där man har låga halter av mineralet och grundämnet bor kan även kombinera ett K-vitaminrikt tillskott med bor-rika tillskott. Se mera på sidan om "bor " www.helhetsdoktorn.nu/bor.htm Sverige saknar rekommenderat intag men i USA är rekommendationen för kvinnor 65 ug per dag. I den här studien såg man också att de som åt någon form av sallat en eller flera gånger om dagen hade en risk för brott på lårbens-halsen som var 45% lägre jämfört med de som åt sallat högst en gång per vecka. Vitamin K är ett vitamin som framför allt finns i livsmedel från växtriket där gröna blad-grönsaker tillhör de viktigaste källorna. Det har länge saknats analysdata för vitamin K i olika livsmedel men 1998 kom Livsmedelsverket med en rapport innehållande nya värden (SLV-Rapport 4/98). Bland de livsmedel som hamnar i gruppen "hög halt" (mer än 100 ug/100g) kan nämnas broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat, spenat och vitkål. Nyheter: Kvinnor som tränar långdistanslöpning är ytterligare en kategori som kan vara i riskzonen för låg benmassa (BMD). Man har inte tittat direkt på K-vitamin i studien men de som vill ta ett kosttillskott i samband med träning kan lämpligen redan nu kombinera med vitaminet. Det är långtifrån säkert att det räcker med D-vitamin och kalk bara. En studie finns publicerad i Medicine and Science in Sports and Exercise Volume 40, Number 12 2008 Prevalence of and Traits Associated With Low BMD Among Female Adolescent Runners Michelle T. Barrack; Mitchell J. Rauh; Jeanne F. Nichols Kosttillskott med K2-vitamin K2+ OsteK2+ innehåller K-vitamin tillsammans med D-vitamin K2+ framställs av japanska fermenterade sojabönor och innehåller MenaQ7, ett naturligt vitamin K2 extrakt. För att öka upptaget av kalcium från maten är vitamin D3 tillsatt. magnesium och kalcium. Ordinationsmall och "lathund" Osteolis Osteolis innehåller K-vitamin tillsammans med D-vitamin, magnesium och kalcium. Ordinationsmall och "lathund" |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Frågor
och
svar Tidskrift
för Hälsa. Bertil
Dahlgren Till
”Hälsa Svarar” Läkemedel
och
nässlor, går det ihop. Svar: I nr2 2008 togs bara kombinationen med Waran upp mycket kort eftersom det inte var huvudämnet i frågan. Waran, ett blodförtunnande läkemedel hör till våra mest använda läkemedel och ett förtydligande är på plats. K-vitamin är en av de faktorer som bidrar till blodets koagulation, stelningsförmåga. Dagsbehovet anges för män till 80 mikrogram, kvinnor 65 mikrogram. Waran verkar blodförtunnande genom att motverka K-vitaminets stelningsförmåga. K-vitamin finns i ett flertal födoämnen men med stor variation i innehåll. Det förekommer i två former K1 och K2. K1-vitamin finns rikligt i gröna bladgrönsaker medan K2 vitamin bildas i tarmen från nyttiga bakterier och de finns i lägre koncentrationer i kött och animalier. Livsmedelsverket har en tabell över K-vitamininnehållet och ser man till att inta dessa livsmedel någorlunda jämnt så är man på den säkra sidan. Både Waran och K-vitamin är relativt långverkande så varierar K-vitamininnehållet en dag så gör det inte så mycket. Stora svängningar i intaget kan försvåra den inställning av dosen som läkaren gör med hjälp av de prover som tas regelbundet i samband med Waranbehandling. En varierad kost med dagligt intag av grönsaker är således bäst för att få en stabil behandlingseffekt samtidigt som man minskar risken för vitaminbrist. Den som äter mycket grönsaker i samband med Waranbehandling får inte någon större risk utan det som händer är att läkaren genom provernas resultat automatisk ställer in en något högre dos än vad man skulle ha gett till en person som är dålig på att äta grönsaker. Jag påminner om att man aldrig ska ändra på dosen på egen hand, är man osäker så be att få komma för en extra provtagning innan man ev. ändrar på en ordination. Vitamin
k1 Tabell
3.
Gruppering av livsmedel efter innehåll av vitamin K1.
Det är fel att undvika K-vitaminrika födoämnen för vitaminet har fler uppgifter utöver att vara en faktor för blodstelnandet. Vitamin K kan hämma förkalkningen av kroppens kärl och minskar därigenom risken för blodproppar, minskar risk för benskörhet och därigenom minskar risken att råka ut för benbrott. Vitaminet har betydelse för tillverkningen av äggviteämnet osteokalcin som har en viktig funktion när det gäller att ladda kalcium i skelettet. Personer med benskörhet lider ofta av K-vitaminbrist. Vitaminet är en kraftfull antioxidant och högre blodvärden med K-vitamin minskar risken för artros i händer och knäleder. Man bör således inte avstå från nässlor och vitaminrika födoämnen men det viktiga är att äta ungefär samma mängd varje dag och även ta upp intaget av K-vitaminrika livsmedel med läkaren i samband med Waran-blodprovskontrollerna. Bertil Dahlgren Bertil Dahlgren Till "Fråga doktorn om naturmedel" Hej, det vore bra och roligt att få läsa om vilka livsmedel och grönsaker som innehåller K-vitaminer. Jag har börjat äta Waran (på grund av förmaksflimmer) och har hört att K-vitaminer kan till en del motverka effekten av Waran. Vad ska man äta och vad ska man undvika? "Margit" Svar: K-vitamin har fått sitt namn efter förmågan att stilla blödningar, dvs. få blodet att koagulera. Ibland har man dock ökad stelningsförmåga i blodet och det kan leda till blodproppar. Vid dessa tillstånd ges ofta olika slags blodförtunnande läkemedel och ett av de mera kraftiga är Waran. En varierad kost med dagligt intag av grönsaker är bäst för att få en stabil behandlingseffekt. En del livsmedel, främst gröna grönsaker som är rika på vitamin K, kan i viss mån motverka effekten av Waran. Detta saknar dock betydelse om du äter normala mängder grönsaker varje dag. Undvik alltför stora variationer i kosthållningen. Om du vill banta, fasta eller gå över till vegetarisk kost, måste du informera mottagningen som sköter din behandling. Detsamma gäller om du blir sjuk och tappar aptiten och inte kan äta ordentligt. En lättläst tabell över K-vitamininnehållet kan man hitta på Livsmedelsverkets webbplats, www.slv.se. "Tabell 3." Den är på 1 A4 sida och tar upp grönsaker, bär, fetter och animalier. Att äta spenat, kål och andra gröna grönsaker behöver man inte undvika men man måste kanske höja dosen något. Det ser läkaren som kontrollerar de blodprover som man måste ta regelbundet när man tar Waran. Man ska undvika att äta stora mängder av grönsaker veckan innan en provtagning om man sedan inte tänker fortsätta med samma höga grönsakskonsumtion. Det kan då bli så att läkaren ordinerar en något för hög dos vilket kan innebära risker i vissa lägen. Ibland ges rådet att man ska undvika grönsaker men det är att göra det väl enkelt för grönsaker är hälsosamma och kan skydda bl.a. mot hjärtsjukdomar. Omega-3 rika oljor som fiskolja innehåller inte K-vitamin och de ändrar heller inte på Waran-blodvärdet när Du går på kontroller. Man ska dock tänka på att speciellt höga doser av fiskolja verkar blodförtunnande i sig även om det inte syns på "Waran-provet". Omega-3 rika oljor kan dock vara fördelaktiga för hjärtat och det är normalt inget som hindrar att man kombinerar dessa med Waran men undvik höga doser och informera läkaren som skriver ut Waran. Vissa naturläkemedel kan öka kroppens nedbrytning av Waran och på så sätt minska effekten. Detta gäller huvudsakligen naturläkemedel med Johannesört. Bertil Dahlgren Bertil Dahlgren Till "Fråga doktorn om naturmedel" Jag undrar om jag kan använda dessa naturmedel. Det gäller Johannesört, grönt te eller Cool Down och ginkgo biloba. Jag har läst att grönt te innehåller K-vitamin. Är det i sådan mängd att det påverkar min medicinering med Trombyl? När jag provade ginkgo biloba sist fick jag huvudvärk och då blev jag tveksam att fortsätta. Jag hade en liten hjärntrombos 1993 och haft flera TIA-attacker. Jag har fibromyalgi och äter Jictin och Litozin. Dessutom använder jag Q10, omega-3, Rosenrot, Kyolic och vitaminer. Jag har haft Atacand för blodtrycket men fick sluta med det eftersom jag fick besvärliga biverkningar i form av förkylningssymtom. Blodtrycket ligger bra ändå nu. Men skulle jag behöva börja med blodtrycksmedicin igen kan jag ändå använda dessa naturmedel? ”Ingrid” Hej Ingrid! När man tar flera läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott samtidigt ökar osäkerheten beträffande hur de eventuellt samverkar eller stör varandras funktion. Ett kort ”ja eller nej” svar är svårt att ge med fullständig säkerhet men jag ska ge en del information som Du kan ta till dig och gärna ta med inför nästa läkemedelsförskrivningstillfälle. Gröna blad innehåller K-vitamin och det gäller även gröna-te-blad. Dagsintaget från te blir dock litet jämfört med annat intag från födan så det är inget problem när det gäller läkemedel.K-vitaminet påverkar heller inte Trombyl (acetylsalicylsyra) i någon egentlig grad, det gäller främst det starkare blodförtunnande läkemedlet Waran. I bipacksedeln till naturläkemedlen med ginkgo biloba, (extrakt från kinesiskt tempelträd) anges: ”Personer som regelbundet använder läkemedel som påverkar blödningsbenägenheten (t e x antikoagulantia och acetylsalicylsyra) bör rådgöra med sin läkare före användning av ginkgo biloba”. Den aspekt som ska tas upp är möjligheten till förstärkt effekt som kan uppstå. En sådan effekt är oftast värdefull men den kan även innebära risker för de som har förhöjd risk att få blödningar. I många fall känner läkaren att behandlingen med bara Trombyl är väl ”klen” och då är det bara en fördel att ge extra ginkgo biloba. Det framgår inte av brevet om Du fick TIA (småproppar och blodcirkulationsnedsättningsattacker i hjärnan) medan Du medicinerade med Trombyl. Det är en faktor som läkaren även ska beakta. Huvudvärk är en relativt vanlig biverkan av ginkgo biloba och man kan då börja med en låg dos de första veckorna. Ingefära i Jictin, antioxidanter i Litozin, Q10, omega-3, vitlök i Koylic och E-.vitamin i vitamintabletterna kan var för sig ha en lätt blodförtunnande effekt även om den är av låg grad. Om du börjar med blodtrycksmedicin igen är det dock inget bekymmer. Johannesört kan öka omsättningen i kroppen av vissa blodtrycksmediciner och det kan leda till att den dos som man tar efter kontroller och inställning av trycket blir något högre. Beträffande blodtrycksmedicinering allmänt är det ett marginellt problem. Det som kan ge en fundering är den blodförtunnande effekten. En del blodprover kan ge ytterligare vägledning och ta upp även detta inför nästa förskrivningstillfälle. Bertil Dahlgren |