Mangostan.
 
 
Introduktion

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Introduktion

Mangostanfrukten
Mangostanträdet (Garcinia mangostana) är ett gömfröigt träd  som tillhör släktet Garcinia. Trädet fäller liksom övriga regnskogsträd inte sidan blad och det kan nå upp till 15 m högd och har avlånga blad med korta stjälkar. De frukter som kommer till Sverige har oftast växt på träd i Thailand och Malaysia. 

Frukten är till formen som ett mindre äpple med utgör ett purpurfärgat bär och  anses som välsmakande. Den kommer högt upp på listan över de mest smakliga frukterna och många anser att mangostan är den allra godaste frukten som finns. Det vita fruktköttet är smältande mjukt och saftigt och smaken, som påminner om persika och ananas, är uppfriskande syrlig med fyllig sötma. Man skär genom skalet på mitten av frukten och lyfter av ena skalhalvan, eller skär rakt igenom frukten och serverar direkt ur skalet. 

Mangostan skördas mogen. Den växer i den tropiska regnskogen och är mycket svår att odla. Frukterna har relativt kort hållbarhet och bör förvaras i kyla så kort tid som möjligt. 

Mangostanfrukten och dess juice har de senaste åren uppmärksammats för sitt innehåll av antioxidanter och inflammationshämmande ämnen som gör att växten kan ha värde som kosttillskott vid inflammationer och som hälsosamt livsmedel. Det finns ännu inte kliniska studier av tillräcklig kvalitet och omfattning som gör att man får göra hälsopåståenden om vissa kommersiella juicer som tillverkas av frukten. Läkemedelsverket har nyligen gett ur riktlinjer. Se
Olaglig försäljning av mangostan-juice
En genomgång av den tillgängliga litteraturen visar på en del intressanta egenskaper hos växtkomponenterna:
 

1Prenylated xanthones as potential antiplasmodial substances.
Maha
busarakam W, Kuaha K, Wilairat P, Taylor WC. 
Department of Chemistry, Prince of Songkla University, Hat Yai, Songkhla, Thailand. Planta Med. 2006 Aug;72(10):912-6. Epub 2006 Aug 10

Mangostin, den huvudsakliga xanthonen i mangostan och en series syntetiska  derivat undersöktes i provrörsförsök för effekt mot malariaparasiten Plasmodium falciparum. Mangostin i ren form visade måttlig aktivitet men prenylerade xanthoner visade ganska kraftig antimalariaparasit-effekt. 

2. Antioxidative and neuroprotective activities of extracts from the fruit hull of mangosteen (Garcinia mangostana Linn.).
Weecharangsan W, Opanasopit P, Sukma M, Ngawhirunpat T, Sotanaphun U, Siripong P. Faculty of Pharmacy, Silpakorn University, Nakhonpathom, Thailand.
Med Princ Pract. 2006;15(4):281-7 

Studiens syfte var att undersöka den antioxidativa och nervskyddande effekten av olika extrakt från mangostan-frukten. Extrakt av vatten och 50% etanol uppvisade antioxidativa och nervcellskyddande egenskaper i provrörsförsök. 

3. Antioxidant xanthones from the pericarp of Garcinia mangostana 
Jung HA, Su BN, Keller WJ, Mehta RG, Kinghorn AD. 
Division of Medicinal Chemistry and Pharmacognosy, College of Pharmacy, The Ohio State University, Columbus, Ohio 43210, USA.
J Agric Food Chem. 2006 Mar 22;54(6):2077-82
 

Mangostanfrukten valdes som studieobjekt som del i ett pågående cancerforskningsprojekt på cancerförebyggande ämnen från kosttillskott. 
Genom upprepad rening via kromatografi  av ett metylenklorid-lösligt extrakt från fruktens inre skaldelar fick man fram 2 nya högt syreinnehållande prenylerade xantoner, 8-hydroxycudraxanton G  and mangostingone. I provrörsförsök hämmade en del av xantonerna experimentella cellskador som föregår cancerutveckling när man studerade mus-celler. 

 

Frågor och svar


 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2007-08-27