RECEPT      TARMKOST 1 

Försök att i den mån det är genomförbart använda så naturenligt odlade produkter som möjligt.
*) = Har du mycket diarréer, tag då mera salt. 

POTATISGRÖT grundrecept, 1 portion
3 st potatisar
3 dl kokande vatten
1-2 krm salt    *)
1 tsk  olja (ev), t ex kallpressad solrosfröolja
Skär potatisen i bitar och lägg den i mixern (som värmts upp med varmvatten). Häll i det kokande vatt-
net. Mixa till slät konsistens. Häll massan tillbaka i kastrullen Du kokade upp vattnet i och koka ca 10
min under omrörning. Tillsätt ev oljan, smaka så att gröten ej känns rå. Variera smaken - se nedan. Om
Du inte har mixer kan Du riva potatisen fint på rivjärn. Gör för övrigt som ovan. 

VARIANT I
2 st potatisar
4 dl kokande vatten
½ dl (drygt) rismjöl
1-2 krm salt    *)
1 tsk  olja 

Gör enligt ovan men koka med rismjölet. 

VARIANT II
2 st potatisar
2 dl kokande vatten
1-2 krm salt    *)
1 tsk olja
2 dl risdiet som röres ut i 2-3 dl vatten
Koka gröten som ovan, tillsätt den i vattnet utrörda risdieten i den färdigkokta gröten. Värm till lagom
ättemperatur. 

SMAKSÄTTNING AV POTATISGRÖTEN
1) 1/2 - 1 banan, mosas/rives och kokas med i gröten de sista minuterna
2) 1/2- 1 dl blåbär + banan                             ”
3) 1/2- 1 dl blåbär                                          ”
4) 1/3 - 1/2 avocado                                       ”
 

SESAMMJÖLK 

½ dl oskalade sesamfrön  Blötlägges över natten. Häll av vattnet och skölj fröna.
½ dl skalade         ”
4 dl vatten
Mixa sesamfröna med lite vatten (ca ½ dl). Späd sedan med lite vatten i taget tills massan inte tjocknar
längre, tillsätt då resen av vattnet. Sila sesammjölken om Du har diarréer och blöder. Sluta sila den när
diarréerna och blödningarna upphört. Sesammjölken är ur näringssynpunkt bäst osilad. Sesammjölken
håller sig i ca 3 dagar i kylskåp. Smaksätt ev den mängd Du äter till potatisgröten med banan eller
kokta blåbär. Smaksättningen mixas med sesammjölken. (Smaksatt sesamfrömjölk har minskad håll-
barhet). 

MOROTSPURE
Kokta morötter mixas eller mosas, smaksätt med lite salt och ca 1 tsk olja.
VARIANT I Mixa morötterna med lite sesamfrömjölk
VARIANT II  Mixa kokt avorioris, tillsätt de kokta morötterna, 1 tsk olja, lite salt samt mixa till slät
                       konsistens. 

Forts.                               Bilaga sid 2.       .
PRESSAD POTATIS
Koka potatisen med skalet på (under förutsättning att den är odlad utan besprutningsmedel el dyl.).
Skala den och pressa. Smaksätt med lite salt *) och olja. 

VARIANTER  Koka skalad potatis, pressa den. Blanda i sesamfrömjölk/potatisvatten/
   morotsvatten/linfröavkok och vispa till potatismos. Tillsätt lite olja och
   smaksätt med salt. 

GULA OCH RÖDA LINSER       1 portion
Rensa linserna först (från ev stenar m m) och skölj dem sedan.
Koka 1 dl gula eller röda linser i 2 dl vatten + 1 krm salt    *). Koka ca 10 min, mixa eller mosa linser-
na. Tillsätt 1 tsk olja. 

Linserna är rika på protein och är en viktig del i colitkosten. Koka gärna en större sats så det räcker till
mer än en måltid. 

LINSPÅLÄGG
Smaksätt de kokta mixade linserna med mineralsalt. Tillsätt olja till påläggskonsistens. Blanda för vari-
ation linspålägget med t ex: pressad potatis, morotspuré eller mosad avocado. 

DIETSOPPA          1 portion
Koka soppan på vatten/potatisvatten/morotsvatten/linfröavkok eller sesamfrömjölk. 

Tag 4 dl vätska, byt ut vattnet helt eller delvis mot någon eller några av de andra förslagen ovan. Till-
sätt 1 krm salt *) samt övriga ingredienser, se nedan. Koka först den eller de råa ingredienserna, tillsätt
den eller de kokta ingredienserna. Koka upp och mixa soppan. Smaksätt ev med ytterligare lite salt
samt tillsätt 1 tsk olja. 

Om Du tycker att soppan blev för lös kan Du tillsätta risdiet till lagom konsistens. Blir den för tjock
kan Du röra i t ex sesamfrömjölk eller linfröavkok. 

VARIANTER

       2 potatisar, 2 morötter, 1 dl kokt avorioris
       2 potatisar, 1 dl röda eller gula linser, 1 dl kokt avorioris
       1 potatis, 2 morötter, 2 dl röda eller gula linser
       2 morötter, 2 dl röda eller gula linser, 1 dl kokt ris
       4 morötter
       2 morötter, 2 potatisar
       2 dl röda eller gula linser, 2 dl kokt ris
MELLANMÅL COLIT-KOST I
    Riskakor med pålägg t ex
      1) 1 mosad banan blandad med 1 tsk olja
      2) ½ mosad eller skivad avocado, strö ev lite salt    *) över
      3) 1 mosad potatis blandad med 1 tsk olja och ½ krm salt    *)
      4) ½ mosad potatis blandad med ½ mosad avocado och ½ krm salt    *)
      5) ½ dl morotspuré + 1 tsk olja + 1 krm salt    *) blandas med risdiet till    ”påläggskonsistens”.
RISDIET
    Risdiet blandas med kokta blåbär eller kokt blåbärsmust och/eller skivad eller mosad
    banan + vatten till lagom konsistens + ev 1 tsk olja. 

    Risdiet blandas med mosad avocado + ½ krm salt    *) och vatten till lagom konsistens
    + ev 1 tsk olja.

                          Forts.       Bilaga sid 3.
MELLANMÅLSDRYCK 

 1.   2 dl sesammjölk mixas med 1 banan och 2 dl kokta blåbär
 2.   2 dl sesammjölk mixas med 1 banan och ½ avocado
 3.   2 dl kokt blåbärsmust mixas med 1 banan
 4.   2 dl vatten mixas med 1 dl kokta blåbär + 1 banan + ½ dl risdiet
 5.   2 dl vatten mixas med 1 banan + ½ avocado + ½ dl risdiet 

LINFRÖAVKOK 

4 msk linfrön blötlägges i 1 l vatten över natten (eller ca 12 timmar). Sjud upp blandningen och sila
bort fröna. När Du börjar med tarmkost 2 kan Du ev blanda de bortsilade fröna i gröten eller senare i
degen vid brödbak. 

RISAVKOK 

1 dl avorioris
5 dl vatten 

Skölj riset. Häll på vattnet och koka ca 30 min tills riset är väl kokt. Sila av vattnet, det är det som kal-
las för risavkok. Använd riset till maten. 

BLÅBÄRSMUST 

Koka färska, frysta osockrade eller torkade blåbär i 15 minuter. Sila bort de kokta blåbären (dessa kan
med fördel blandas i potatisgröten) och drick blåbärssaften. OBS! skall ej sötas. Blåbärssaften kan
redas med potatismjöl till blåbärssoppa. En variant är att mixa blåbärssaften eller blåbärssoppan med 1
banan så blir den inte så sur. 

SOCKER/SALTLÖSNING 

Om man har mycket frekventa diarréer kan det behövas socker/saltlösning för att motverka uttorkning. 

Recept:  1 liter kokande vatten
  1-3 tsk mineralsalt t ex Saga salt eller Seltin salt
  3 tsk lönnsirap 

Allt blandas. Rör om väl så att salt och sirap löses upp. Låt svalna. Vätskeersättning finns även att köpa
färdig t ex Sempers vätskeersättning.
 

Tillbaka till tipssidan