Introduktion
|
D-vitamin eller
kalciferol är ett fettlösligt vitamin som
förekommer flera former där de viktigaste är vitamin D2
och D3. Ergosterol eller vitamin D2
förekommer främst i vegetabilier, främst spannmål,
och 7-dehydrokolesterol, vitamin D3, i
animalieprodukter
(kött, lever). D-vitaminbrist leder till rakitis hos
barn och till
benuppmjukning (osteomalaci) hos vuxna.De tidigare
rekommendationerna
om D-vitamin kan vara för låga för stora delar av
befolkningen visar nyare undersökningar. Se
livsmedelsverkets
rekommendationer: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin Se en artikel i läkartidningen:D-vitamin – möjlig aktör vid vanliga folksjukdomarD-vitamin har hittills setts som betydelsefullt för att motverka osteoporos; enligt SBU bör D-vitaminbehandling (i kombination med kalcium) övervägas till de flesta över 80 års ålder. Men nya forskningsrön tyder nu på att synen på D-vitamin måste vidgas och omvärderas. D-vitaminbrist/-insufficiens tycks nämligen vara en väsentlig riskfaktor för vanliga cancersjukdomar, diabetes, autoimmuna och neuropsykiatriska sjukdomar samt hjärt–kärlsjukdomar. Prevention och behandling skulle kunna ge oanade folkhälsoeffekter. Här gäller också att balansera solråden och väga risk mot nytta.http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6327Ordinationsmall
D-vitamin: |
|
Frågor och svar |