Inledning
Frågor och svar Nya rön Fisk bra för barns
hjärnor. Artikel i Lancet Kvicksilver Transfett |
Inledning Björn Åkesson, avd. för industriell näringslära och livsmedelskemi, Kemicentrum, Lund Är fiskolja bra vid ledgångsreumatism ? Av flera anledningar har man undersökt om tillförsel av fleromättade fettsyor kan lindra ledgångsreumatism. Efter tillförsel av fiskfettsyror (n-3) producerar vita blodkroppar den ofarligare leukotrien B5 i stället för leukotrien B4. Vidare produceras lägre mängder av andra inflammationsstimulerande hormoner, cytokiner, efter tillförsel av fiskolja. I en behandlingsstudie fick drygt tjugo patienter med stabil ledgångsreumatism äta 10 gram fiskolja per dag i sex månader och de jämfördes med en patientgrupp som fick 10 g olja utan fleromättade fettsyror. I fiskoljagruppen minskade konsumtionen av värktabletter signifikant. Efter tre månader sågs även lägre aktivitet av sjukdomen. Slutsatsen från denna och andra studier är att fiskolja har en liten inflammationshämmande verkan, som framförallt resulterar i lägre konsumtion av värktabletter. Möjliga effekter vid längre tids behandling är inte kända. |
Egen kommentar: Vid denna studie från 1997 användes
ca 10 ggr högre dos än den som vanligen rekommenderas. Vissa
modernare sammansättningar har visats ge högre effekt. En
effekt i samma storleksordning har visats med 0,05 gram, (50
mg) musselolja, Lyprinol. Således viktmässigt 200 ggr mindre
dos. Det finns nu 5 år senare inte några negativa långtidseffekter kända utan fler fördelar i form av skydd för hjärta, kärl, ögon och nervsystem mm framkommer. |
Översikt över tillskott med nyttiga fettsyror
Namn | per kapsel/dos | GLA "O6" | E-vitamin | Omega 7 | Omega 3 | Omega 9 | Omega 6 | CLA | ||||||
Efamol Jättenattljusolja |
1g | 80 mg 8% |
20 | |||||||||||
Jättenattljus Vitalia |
0,5 g (linolsyra 0,35g) |
50 mg 10% |
10mg (d-alfa) |
|||||||||||
Jättenattljusolja Baltex Natural |
0,5 g (linolsyra 0,35g) |
50 mg minst 9% |
10mg (naturligt) |
|||||||||||
qarma Receptmall |
0,5 g | 50 mg | 1,6 mg (naturligt) |
|||||||||||
Gurkörtsolja | 20-26% | |||||||||||||
Glandin-25 | ||||||||||||||
Svartvinbärsolja | 14% | |||||||||||||
Anjo Omega-3 | 500 mg | 38% totalt av fettsyrorna 18% EPA 12 % DHA. |
||||||||||||
Efanatal Receptmall |
558 mg | 30 mg | 5 mg | DHA 61,5 mg EPA 14 mg- Arakidonsyra (AA) 5 mg |
||||||||||
Envita omega-3E | 0,5g 0,472g omega 0,173g omega-3 |
7,5mg | 35% totalt av fettsyrorna EPA 51% DHA 34% Andra 15% |
|||||||||||
Eskimo-3 | 500 mg samt flytande. |
Stabil, lågkoncentrerad olja | ||||||||||||
eye q Receptmall |
500 mg samt flytande | 10 mg | 1,6 mg | 93 mg EPA 29 mg DHA (EPA/DHA 4:1) |
||||||||||
Flytande Triomega |
Rek dagsdos 5 ml som ger ca 1,6 g omega-3-fettsyror | 78 mg naturliga E-vitaminer /100g | 35% totalt av fettsyrorna EPA 50% DHA 35% Andra 15% |
|||||||||||
Friggs Omega-3 | 500 mg
samt 150 ml flytande förp. |
1 mg/kapsel 20 mg/100ml |
35% totalt av fettsyrorna varav: EPA 18% DHA 12% |
|||||||||||
Fritt Flyt Omega-3E | dagsdos 2 kapslar = 1000 mg |
30 mg | 620 mg Omega-3 Omega-3 fettsyrorna består av: 320 mg EPA (52%) 210 mg DHA (34%) 90 mg andra n-3 (14%) |
|||||||||||
Lipolar Balans | 500 mg samt 200 ml flytande förp. |
0,7g/100g | 0,2g/100g | EPA 13,8g/100g DHA 9,5g/100g |
2,2 g/100g | |||||||||
Maxi Omega-3 |
300 mg omega-3 |
1 mg |
DHA 120 mg
EPA 180 mg |
|||||||||||
Mumomega pregnancy Receptmall |
750 mg: fiskolja 600mg jättenattljus 150mg |
15 mg | 2,8 mg | DHA 300 mg EPA 42 mg AA 8,4 mg DPA 8,4 mg |
||||||||||
Pikasol Pikasol Forte |
0,5g 1,0g |
360mg/100g | 70% EPA+DHA=84% 50% EPA (eicosapentaensyra) 35% DHA (docosahexaensyra) Ca. 15% andra n-3 fettsyror |
|||||||||||
Omega-Max | 1g | 35% totalt av fettsyrorna |
||||||||||||
Pharbio Omega-3 Receptmall |
1g |
antioxidationsmedel (tokoferoler) utvunnet ur sojabönor | 70% EPA 35%, DHA 22%, DPA 5% och andra viktiga omega-3 fettsyror 13% |
|||||||||||
CLAone | 800mg | 640 mg (isomererna c9, t11 och t 10, c12) | ||||||||||||
Tonalin CLA | 600 mg | |||||||||||||
Twinlab CLA | 600 mg | |||||||||||||
Linfröoljor (Eng Flax oil) mm | ||||||||||||||
Flax oil Complex | 1 msk (14 ml) | 6,2 g | 2,04g | 1,81g | ||||||||||
The Essential Woman | 1 msk (14ml) | 100mg | 5,115g | 1,488g | 2,33g | |||||||||
Havtornsolja | ||||||||||||||
Membrasin Havtornsextrakt Receptmall |
500 mg
|
100 mg | ||||||||||||
Mucopen Havtornsextrakt Receptmall |
1000 mg
|
1 mg | 330 mg | |||||||||||
|
||||||||||||||
KRILL OLJA – SANPHARM | 500 mg | d-alfa Tokoferol: 0,27 mg | Omega:-3 150 mg EPA: 75 mg DHA: 45 mg |
42,5 mg | 10 mg | |||||||||
|
||||||||||||||
Inuitt Selolje receptmall |
500 mg | Total omega-3 23% varav: EPA 6.9 % DHA 9.5 % DPA 5,8 % |
||||||||||||
Omega-3 Sälolja receptmall | 1000mg | omega-3 224 mg varav: EPA 76 mg DHA 106 mg DPA 52 mg |
||||||||||||
Kokosolja | |||||
Namn | Mättade fettsyror | Enkelomättade fettsyror | Fleromättade fettsyror | Transfettsyror | |
Cocosa Extra Vigine | 92,33 % | 6,12 % | 1,49 % | <0,1 % | |
Cocosa Pure | 94,28 % | 4,88 % | 0,77 % | <0,1 |
Linfrö:
Linfröet har rad positiva effekter på hälsan. Flera vetenskapliga studier tyder nu på att ett regelbundet intag också kan skydda mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Bröstcancerpatienter som åt muffins bakade på linfrön under en månad kraftigt minskade bildningen av metastaser. De kan också hjälpa kroppen att sänka förhöjda
kolesterolvärden. En undersökning vid universitetet i
Toronto visade att kvinnor som äter tre matskedar
linfrön om dagen kan sänka sina nivåer av skadligt
kolesterol med åtta- tio procent.
Linfrö innehåller totalt sett bl.a. 30-40 % fet olja, rik på fleromättade syror. Okrossade linfrön är emellertid små och motståndskraftiga så de passerar i stort sett opåverkade genom kroppen. Ytterst finns det slemämnen som har en milt laxerande verkan men oljorna sitter innanför skalet så dem kommer man inte åt. Om man krossar eller mal dem kommer man åt de nyttiga fetterna. Dessa fleromättade fetter är känsliga för luftens syre och oljan härsknar lätt. Denna process börjar omedelbart när fröet har krossats så man bör inte spara krossade frön mer än några timmar i kylskåp. Men linfrön är inte enbart och alltid nyttiga. På liknande sätt som bittermandeln innehåller de giftiga ämnen. Dessa ämnen bryts visserligen ner relativt snabbt och lagras inte i kroppen men man bör inte inta mer än 30-50 g malda eller krossade linfrön per dag. På samma sätt som med bittermandeln får man räkna med att barn är känsligare. Det problematiska ämnet, glukosiden linamarin, finns inte med i den raffinerade, kallpressade oljan. Somliga rekommenderar att man använder en elektrisk kaffebönskvarn för malning av fröna. Denna får då inte gå för länge för då kommer det onödigt stor mängd syre från luften till de känsliga fetterna. Vill Du ta linfrö som kosttillskott rekommenderar jag att Du tar dem krossade och som ingrediens i en gröt. Värmebehandling inaktiverar också en del av de giftbildande ämnena i linfröt. Grovkrossade i gröt har man också mindre inverkan av luftens syre. Linfröna har en nötaktig smak och kan användas som tillsats och karaktärsgivare i bröd och i olika maträtter. Det går bra att baka bröd och muffins på mjöl gjort av linfrön, men späd då med vanligt vetemjöl också. Vill Du försäkra Dig om ett högt intag av de nyttiga fettsyrorna kan det då vara praktiskt att använda även andra livsmedel och ev kosttillskott som innehåller essentiella (viktiga) fettsyror. Krill Olja De essentiella fettsyrorna bildas av
mikroskopiska havsalger. Dessa blir föda åt djurplankton
som krill. Även i de rena haven förekommer det en del
miljögifter och man kan komma runt detta genom att rena
oljorna. Ett annat sätt är att utnyttja en olja som
ligger längre ner i näringskedjan, dvs man nyttjar en
olja direkt från fiskens föda som krill. http://sv.wikipedia.org/wiki/Krill Om Krill i den fria encyklopedin Sälolja med DPA Sälolja kan ha fördelar fördelar framför andra omega-3-rika oljor. Liksom fiskoljan är den mycket rik på omega-3 och består, precis som fiskolja, av fettsyrorna EPA och DHA. Säloljan innehåller även den högre halter av DPA. Säloljan har i studier visat sig vara mycket bra vid reumatism, ledbesvär och inflammatoriska tarmsjukdomar (IBS ) Vid problem med fiskolja, t.ex. allergier och reaktioner från matsmältningsapparaten kan ett av alternativer vara att testa sälolja. |
|
Frågor och svar
1. Risker
med
fetttsyratillskott? Svar: Fettsyratillskotten är inte 100% rena oljor utan de innehåller mer eller mindre halter med proteiner som kan ge allergiska reaktioner. När det gäller allergi mot en växt tål de flesta oljan som är tillverkad av växten. De som har en kraftig allergi kan dock reagera på mycket små spårmängder.Detsamma gäller t.ex. pollenpreparatet Cernitol som tolereras väl av de som har hösnuva utlöst av pollen. De som är allergiska för gråbo kan
dock regera på solrosfrön, speciellt under
"gråbosäsongen". Detta sker genom sk.
korsallergi, dvs proteinet liknare det som man är
allergisk mot. Jag har inte hört att någon har
reagerat mot solrosfröolja men ska följa upp det.
Solrosfrön ingår i samma växtfamilj som gråbo,
dragon och malört. Solrosfröoljan som man köper i
den vanliga livsmedelhandeln är ofta renad genom
industriella processer för att få lång hållbarhet
och passa i frityrbad mm. I samand med dessa
industriprocesser kan det i stället bli andra
negativa effekter för oljan som ökad halt av
transfettsyror mm. Kommentar om Efamol: Det är ytterst ovanligt med allergiska reaktioner på Efamol, näst intill obefintliga. Utifrån de kliniska studier man gjort på Efamol, har mycket få biverkningar noterats. De som noterats är milda och snabbt övergående mag-/tarmbesvär. Och precis som du skriver är det många allergiker och personer med eksem som får lindring med hjälp att ett fettsyra tillskott. Kommentar om gelatinkapseln: Vad gäller gelatinet tillverkas det åt Efmol i England av Scherer i Schweiz. De ger följande garantier för ett riskfritt gelatin med avseende på BSE. … Gelatinet är godkänt som riskfritt av WHO (Världshälsoorgansisationen). Vid framställningen behandlas gelatinet i en alkalisk (basisk) process, som idag är den mest effektiva metoden att tillintetgöra prioner (BSE). Provtagningar görs kontinuerligt med avseende på BSE-smitta. Gelatinet framställs av material som enligt EU-kriterier anses som riskfritt. Det går det helt ypperligt att trycka ut oljan ur kapslarna. Ett litet tips är att lägga kapslarna på ett fat i exv skafferiet över natten. Då är de mycket lättare att ta hål på. Sara Johansson, MaxMedica Naturläkemedel AB Kommentar om Femal Balans. I Femal Balans är Royal Jelly borttaget efter att en studie på bidrottningsgele visat att det inte har någon effekt + att det finns en allergirisk. Femal Balans bör vara ett säkrare alternativ. Femal Balans har lika hög renhet och allergisäkerhet som Cernitol. Se ordinationsmall: http://www.helhetsdoktorn.nu/lathund/femal.htm 2. Kan jag äta lecitin om jag inte tål sojaprotein? Om du är en extremt känslig sojaallergiker avråder livsmedelverket dig från att äta produkter där lecitin ingår. Lecitin utvinns ur sojabönor och används som emulgeringsmedel i bl a margarin och choklad. I sojalecitin (E 322) kan rester av sojaprotein påvisas, men i slutprodukter som margarin och choklad blir halten sojaprotein så liten att den inte kan mätas. Man kan inte utesluta att extremt sojaallergiska personer skulle kunna reagera på sådana små restmängder i t ex choklad. Lecitin tillverkas inte längre av ägg, vilket tidigare var fallet. Importerar Du däremot kosttillskott med lecitin från utlandet får man räkna med risken även för äggallergi. 3. Fiskolja när man är kraftigt allergisk? Hej, min fråga är; om man är allergisk för fisk. Kan alltså absolut inte ens känna doften av fisk-os utan att få en allergiattack. Kan man då ändå äta Omega vitamin tabletter så man får dessa vitaminer i sig.? Tacksam för svar! Svar Läs mera om riskerna med industribehandlade oljor: Sesamfrön: Kan vara korsallergi mot björkpollen. (Anekdotisk, fallrapportering, icke bekräftad utöver detta fall) Gunnar Lindgren har också en artikel
i PDF- format som alla allergiker bör studera:
Sammanfattning av några viktiga punkter:
Det har diskuterats om jordnötsoljan skulle kunna utgöra en risk. Därför pricktestades 41 jordnötsallergiska barn med oljan. Inte ett enda barn reagerade och bedömningen var därför att jordnötsoljan i AD-droppar inte utgör någon risk för jordnötsallergiker. Anmälan av oväntade reaktioner på oljor: Anmäl även till Miljöförvaltningen eller till kommunens miljö- och hälsoförvaltning, som i sin tur anmäler till Livsmedelsverket, oväntade allvarligare födoämnesreaktioner som om ni t.ex. köpt enligt innehållsdeklarationen glutenfritt (mjölkfritt, sojafritt, äggfritt etc.) mat och ändå får en reaktion som tyder på att maten innehöll det den inte skulle. Om ni anmäler, kan maträtten i fråga komma att analyseras ifall innehållsförteckningen skulle vara fel. Kommentar om Lyprinol, musselolja I den patenterade framställningsmetoden av Lyprinol är proteinet borttaget, endast fettsyrafraktionen plus de naturliga antioxidanterna är kvar. Bevisligen är det dessa två komponenter från musslan som gör att Lyprinol har effekt. Tack vare detta är allergirisken minimal, även för skaldjursallergiker. Amning skyddar hjärtat Amningen är kopplad till ökade halter av koleserol hos spädbarnet men senare till lägre halter i vuxen ålder. Dessa resultat visar att amningen kan ha betydelse för framtida risker att utveckla hjärt-kärlsjukdomar enligt en artikel i den engelska barnhälsotidskriften Pediatrics. Resultaten kan också ha betydelse när man ska försöka förbättra dagens bröstmjölkersättningar. Våra bröstmjölkersättningar nu har sannolikt en felaktig fettsammansättning, anpassad till tveksamma råd som man vanligen ger till vuxna personer. PEDIATRICS Vol. 110 No. 3 September
2002, pp. 597-608: Sveriges Konsumenter
i
Samverkan Nya rön visar att övervikt och diabetes kan ha samband med råd om mindre fett i kosten - Konsumenter efterlyser uppdatering av kostråden - Allt för länge har vi utsatts för information om att minska på fettet och öka på kolhydraterna. Lanseringen av lätt-produkter, speciellt margarin, måste ifrågasättas. De snabba kolhydraterna rubbar insulinbalansen och kan alltså utlösa diabetes. Därför efterlyser vi en översyn av de officiella kostråden i Sverige och vänder oss till den nye folkhälsoministern, Morgan Johansson, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan Vi har som konsumenter rätt till information, både korrekt och vetenskapligt underbyggda enligt FN dokumentet om konsumenträttigheter. Vi måste nu få rätt information för att kunna handla och äta på ett sätt så att vi kan värna om vår egen hälsa. Det är inte längre någon hemlighet att de stora folkhälsoproblemen med vår moderna västvärldslivsstil är övervikt och diabetes. Kosten har en betydande inverkan på hur vi mår, motionen också. Men varför ska vi äta fel för att öka behovet av att motionera bort den onödiga övervikten? Det syns helt klart att övervikten ökar mest i länder där man konsumerar mycket lättprodukter. Debatten internationellt och även nya forskningsrön pekar nu på att konsumtionen av bra fett bör ökas men snabba kolhydrater ska minskas. Man har även omvärderat vad som är bra fett och smöret kommer nu till heders igen, medan allt fler varnar för margarin och dess kemiskt förändrade fettsyror och andra tillsatser. Sveriges Konsumenter i Samverkan har därför låtit vår expert utvärdera nya forskningsrön och hur debatten går internationellt och överlämnar nu denna analys till folkhälsominister Morgan Johansson med en begäran om att kostråden i Sverige objektivt ska genomlysas och snabbt ändras, i syfte att hindra de stora folkhälsoepidemierna som övervikt och diabetes utgör. Dokumentet med utvärderingen finns att läsa på vår
hemsida https://www.konsument-forum.se/ CLA fungerar dåligt för diabetiker Kosttillskott med CLA bidrog inte till minskad fettkvot för män med diabetes visar en aktuell avhandling av Ulf Risérus, vid enheten för klinisk nutritionsforskning vid Uppsala universitet. I en tidigare studie fick överviktiga män en minskning av bukfettet. Fettsyrorna har också givit goda effekter på råttor som utvecklar diabetes. Bland annat ökade deras känslighet för insulin. 60 medelålders män med metabola syndromet undersöktes.
En grupp på 20 män fick CLA och 20 män fick
isomer av CLA, t10c12, som visat sig ge goda effekter
hos diabetesråttorna. Resten fick en
placeboblandning med olivolja. I tre månader behandlades
männen. Resultatet blev endast en tendens till minskat
bukfett i båda de grupper som fick CLA, men detta kunde
inte säkerställas statistiskt. Egen kommentar. Det är viktigat att inte ge
renframställda tillskott utan man får ofta CLA förekommer i högre koncentration
i EKO-mjölk. Barnfetma Fiskolja med hög halt av omega-3 värdfullt som tillskott vid barnfetma.På Sahlgrenska Sjukhuset har man gett omega-3
tillskott till 25 barn och ungdomar med
övervikt. Tilskottet motsvarar mängden i 70 gram sill.
Läkaren Frida Dangardt har visat att riskerna att
utveckla sjukdomar vid övervikt hos barn minskar när
man ger ett tillskott med omega-3 fettsyror.
Insulinresistensen minskar och det innebär att
påfresningen på bukspottkörteln minskar. Detta anses
fördelaktigt och har ansetts vara en faktor som
skyddar mot utveckling av diabetes, en annan vanlig
risk vid barnfetma. Frida redovisar resultaten vid en
kommande disputation i juni. Kvicksilver, fiskfettolja och risk för hjärtinfarkt: Man har antagit att kvicksilver, en högreaktiv tungmetall utan fysiologisk funktion i kroppen, kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Eftersom fiskkonsumtion är en huvusaklig källa till kvicksilverintag förutom från tandamalgam kan kvicksilverinnehållet i fisk motverka den hälsosamma effekten av dess omega-fettsyror. I en fall-kontroll studie utförd i åtta europeiska länder och Israel utvärderades kopplingen mellan nagelinnehåll av kvicksilver och docosahexaensyra (C22:6n-3 eller DHA) i fettväven med risk att utveckla hjärtinfarkt hos män. 684 patienter utvärderades i en ambitiöst upplagd studie av män som har haft en första hjärtinfarkt. Man jämförde resultaten med en kontrollgrupp på 724 personer. Man fann att tånagelkvicksilverhalten direkt kunde
kopplas till risken att drabbas av en hjärtinfarkt och
att fettvävs-DHA halten var omvänt proportionell mot
risken. Slutsatsen var att höga kvicksilverhalter kunde
minska den hjärtskyddande effekten av fiskolja. Mercury,
Fish Oils, and the Risk of Myocardial Infarction Slutsats: Det kan vara klokt att välja fisk som har fångats i rena hav. Det vore också intressant att få ta del av analyser beträffande eventuella halter av organiskt kvicksilver i de fettsyratillskott som finns. Bertil Dahlgren Ingen risk från kvicksilver i havsmat Ny artikel i Lancet 17:e maj 2003. Tidigare har livsmedelsverken i ett antal länder varnat gravida för att äta vissa former av havsmat pga misstänkt risk med anledning av kvicksilver i maten. Nya forskningsresultat som har publicerats i denna veckas nummer av den kanske främsta medicinska vetenskapliga tidskriften, The Lancet, tycks visa att denna farhåga var ogrundad. Resultaten är är också i linje med tidigare studier utförda på ögruppen Seychellerna. Fiskkonsumtionen är mycket hög där då fisk av naturliga skäl utgör huvuddelen av födan. Man såg där inga tecken på försenad utveckling av nervsystemet hos yngre barn. Denna nyare studie har utförts av ett forskningslag från Universitet i Rochester, USA, som har studerat 779-barn ingående i en barnstudie intitierad 1989/1990. Mödrarna konsumerade i snitt 12 fiskmål per vecka vilket är 12 ggr högre jämfört med den genomsnittliga fiskkonsumtionen i USA. Fisken på Seychellerna innehåller samma koncentrationer av metylkvicksilver som fisk från oceaner i andra områden. Metylkvicksilverexponeringen bestämdes utgående från hårprover som togs under graviditeten. Man undersökte kognitiv förmåga, språk, minne, motorik och uppfattningsförmåga samt beteendefunktioner hos barnen vid 9 års ålder. Sammanfattningsvis såg man inte några tecken till risker för nervsystemet i studien. Constantine Lyketsos från Johns Hopkins sjukhus i USA drar slutsatsen att det inte finns några skäl för gravida kvinnor att miska konsumtionen av fisk från haven. Egen kommentar: Essentiella fettsyror är
viktiga för nervsystemet och kanske kan man få ännu
bättre resultat genom att ge gravida tillskott eller
havsmat som innehåller ännu lägre halter av miljögifter
jämfört med fisken runt Seychellerna. Det finns
uppenbarligen inte någon vetenskap bakom råden som har
getts på en del svenska mödravårdcentraler om att man
ska sluta äta fisk och sluta med sitt tillskott av
omegaolja när man blir gravid. En brist på dessa
fettsyror kan leda till sämre psykiskt utveckling hos
barnen och sannolikt också bidra till en ökad risk för
mamman att drabbas av depression och andra psykiska
besvär i samband med graviditet och barnafödande. Fisk och skaldjur bra för barns
hjärnor. Transfett Sveriges Konsumenter i Samverkan varnar nu konsumenter för alla produkter som innehåller härdade eller delvis härdade fetter, då de innehåller artificiella transfetter, som är en av riskerna för hjärt- kärlsjukdomar. Den europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har uttalat att transfetter kan förorsaka hjärt- kärlsjukdomar. Det fastställda gränsvärdet är 4,4 gram för kvinnor och 5,6 för män, vilket bevisar att konsumtionen av transfett är riskfylld och ska begränsas. Även WHO varnar och flera myndigheter rekommenderar lägsta möjliga intag då risken aldrig kan bli noll. DHA-rik olja från mikroalger. Fiskarna kan inte själva tillverka DHA och EPA utan dessa fettsyror kommer från mikroalger. Det finns även ett kosttillskott som direkt baseras på mikroalger. Läs mera (bara på engelska) om Nutrinova ADHD Flera studier visar på effekter med fiskolja vid ADHD. Se en aktuella studie och pressrelease: Rätt sorts fett - direkt hjälp vid ADHD och inlärningsproblem! Eye q ökar barns kapacitet i skolan Fiskolja dödar tumörceller Omega 3-fettsyran DHA dödar tumörceller från den aggressiva barncancerformen neuroblastom, visar provrörsförsök vid Karolinska institutet. Fyndet kan bana väg för kliniska studier där fettsyran testas i kombination med cytostatika. |
Vanliga vitaminer hindrar
våldsbrott. Nya rön av engelska forskare. Artikel i
Aftonbladet
Fiskolja gör barn klokare. Artikel
i Aftonbladet
Frisk - med fiskolja. Artikel i
Aftonbladet
Barn som ammas blir smartare.
Fettsyror i bröstmjölken förbättrar intelligensen. Artikel
i Aftonbladet
www.BanTransFats.com