Introduktion
|
Introduktion
Molkosan
Molkosan är ett livsmedel som bereds genom att ett koncentrat av färsk ostvassla fermenteras ”mjölksyras” så att den näringsrika mjölksyran bildas. Den tillverkas i Schweiz där man får mjölkvassla från kor som betar på näringsrika alpsluttningar. Detta säkerställer ett bra näringsutgångsläge och vid en fermentering bildas dessutom nya näringsämnen med antioxiderade, ”cellskyddande” verkan mm. Det är ett livsmedel som har hälsobringande egenskaper. I vår moderna västerländska kost får vi mindre nu av fermenterade födoämnen jämfört med våra förfäders kost och då kan Molkosan vara ett av alternativen när man vill berika kosten. Den är rik på mjölksyra i den naturliga formen och mjölksyran som är en svag, organisk syra som har egenskapen att den verkar buffrande i kroppen. Buffring innebär att den kan balansera både för mycket och för litet magsyra. Ibland kan det vara svårt att avgöra om vi har för mycket eller för litet av magsyran vid olika former av besvär och då är Molkosan ett klokt första val. Det hjälper både vid magkatarr och halsbränna men även när vi har svårt att smälta maten med ofta gasbildning, lös mage och förstoppning som problem. Näringsinnehållet är
koncentrerat
och det ger ett kalktillskott men även kalium, fosfor
och andra mineraler.
Bra även för de med övervikt och det “metabola syndromet” När man har förbättrat
matsmältningen
och fått ett mera naturligt surhetsvärde, pH, kan de
sockernedbrytande
enzymerna arbeta på ett mera normalt sätt.
Molkosan är även mångsidigt och kan användas som ren smakförbättrare och i dressingar där den kan ersätta ättika, äppelcidervinäger mm. På så sätt får man i sig ännu mera av de nyttiga ämnena på ett naturligt sätt. Även i husapoteket används mjölksyra för utvärtes bruk. Dess innehåll av mjölksyra gör den uppmjukande på hudcellerna och den har använts i folkmedicinen som ett medel vid småsår och kvisslor (spädd med 4 delar vatten) samt vid insektsbett. (outspädd) Huden har ett naturligt bakterieskydd och det ska man störa så lite som möjligt. Mjölksyran ger en stabilisering även av hudens pH i lätt sur riktning vilket är hudens naturliga pH. Även vid problem med håret
kan
det användas för sköljning, då utspätt med 10
delar vatten.
Mjölksockret, laktosen är
omvandlad
redan till mjölksyra till största delen och de som är
laktoskänsliga
tål därför Molkosan.
Bra även vid ”stressmage” Vårt tarmsystem styrs till en del av reflexer och när vi stressar samt lever oregelbundet så kan denna nervstyrning fungera sämre. Genom att koppla av en liten stund före måltiden och nyttja tiden till att blanda en liten drink med Molkosan kan man motverka detta tillstånd som även kallas colon irritabile eller irritabel tjocktarm. Recept:
Funktion i kroppen Buffrande, dvs balanserande,
se ovan.
Våra förfäder hade
ett betydligt större intag av mjölksyrade livsmedel än
vad
vi har idag och detta förhållande har misstänkts bidra
till den ökande förekomsten av allergier i västerlandet.
Vår stenålderskost innehöll betydligt mera syrade produkter och mjölksyra än vad dagens kost gör. Vid slidkatarr
Vid problem med hälsan kan man använda Molkosan vid flera tillstånd: Både yttre och inre hälsoproblem kan man förbättra och det är såldes behändigt att ha en flaska hemma. Om man ställer den i kylskåpet, skafferiet eller i husapotekslådan är egentligen en formsak. Sammanfattningsvis är
Molkosan ett
livsmedel med en bred avändbarhet inom egenvård och det
rör
sig om ett hälsolivsmedel och inte något
naturläkemedel.
Ett citat från Hippokrates
som har
kallats läkekonstens fader:
|
Frågor och svar |