RECEPT TARMKOST 1
Försök att i den mån det är genomförbart använda
så naturenligt odlade produkter som möjligt.
*) = Har du mycket diarréer, tag då mera salt.
POTATISGRÖT grundrecept, 1 portion
3 st potatisar
3 dl kokande vatten
1-2 krm salt *)
1 tsk olja (ev), t ex kallpressad solrosfröolja
Skär potatisen i bitar och lägg den i mixern (som värmts
upp med varmvatten). Häll i det kokande vatt-
net. Mixa till slät konsistens. Häll massan tillbaka i kastrullen
Du kokade upp vattnet i och koka ca 10
min under omrörning. Tillsätt ev oljan, smaka så att
gröten ej känns rå. Variera smaken - se nedan. Om
Du inte har mixer kan Du riva potatisen fint på rivjärn.
Gör för övrigt som ovan.
VARIANT I
2 st potatisar
4 dl kokande vatten
½ dl (drygt) rismjöl
1-2 krm salt *)
1 tsk olja
Gör enligt ovan men koka med rismjölet.
VARIANT II
2 st potatisar
2 dl kokande vatten
1-2 krm salt *)
1 tsk olja
2 dl risdiet som röres ut i 2-3 dl vatten
Koka gröten som ovan, tillsätt den i vattnet utrörda
risdieten i den färdigkokta gröten. Värm till lagom
ättemperatur.
SMAKSÄTTNING AV POTATISGRÖTEN
1) 1/2 - 1 banan, mosas/rives och kokas med i gröten de sista
minuterna
2) 1/2- 1 dl blåbär + banan
”
3) 1/2- 1 dl blåbär
”
4) 1/3 - 1/2 avocado
”
SESAMMJÖLK
½ dl oskalade sesamfrön Blötlägges över
natten. Häll av vattnet och skölj fröna.
½ dl skalade
”
4 dl vatten
Mixa sesamfröna med lite vatten (ca ½ dl). Späd sedan
med lite vatten i taget tills massan inte tjocknar
längre, tillsätt då resen av vattnet. Sila sesammjölken
om Du har diarréer och blöder. Sluta sila den när
diarréerna och blödningarna upphört. Sesammjölken
är ur näringssynpunkt bäst osilad. Sesammjölken
håller sig i ca 3 dagar i kylskåp. Smaksätt ev den
mängd Du äter till potatisgröten med banan eller
kokta blåbär. Smaksättningen mixas med sesammjölken.
(Smaksatt sesamfrömjölk har minskad håll-
barhet).
MOROTSPURE
Kokta morötter mixas eller mosas, smaksätt med lite salt
och ca 1 tsk olja.
VARIANT I Mixa morötterna med lite sesamfrömjölk
VARIANT II Mixa kokt avorioris, tillsätt de kokta morötterna,
1 tsk olja, lite salt samt mixa till slät
konsistens.
Forts.
Bilaga sid 2. .
PRESSAD POTATIS
Koka potatisen med skalet på (under förutsättning att
den är odlad utan besprutningsmedel el dyl.).
Skala den och pressa. Smaksätt med lite salt *) och olja.
VARIANTER Koka skalad potatis, pressa den. Blanda i sesamfrömjölk/potatisvatten/
morotsvatten/linfröavkok och vispa till potatismos.
Tillsätt lite olja och
smaksätt med salt.
GULA OCH RÖDA LINSER 1 portion
Rensa linserna först (från ev stenar m m) och skölj
dem sedan.
Koka 1 dl gula eller röda linser i 2 dl vatten + 1 krm salt
*). Koka ca 10 min, mixa eller mosa linser-
na. Tillsätt 1 tsk olja.
Linserna är rika på protein och är en viktig del i colitkosten.
Koka gärna en större sats så det räcker till
mer än en måltid.
LINSPÅLÄGG
Smaksätt de kokta mixade linserna med mineralsalt. Tillsätt
olja till påläggskonsistens. Blanda för vari-
ation linspålägget med t ex: pressad potatis, morotspuré
eller mosad avocado.
DIETSOPPA 1 portion
Koka soppan på vatten/potatisvatten/morotsvatten/linfröavkok
eller sesamfrömjölk.
Tag 4 dl vätska, byt ut vattnet helt eller delvis mot någon
eller några av de andra förslagen ovan. Till-
sätt 1 krm salt *) samt övriga ingredienser, se nedan. Koka
först den eller de råa ingredienserna, tillsätt
den eller de kokta ingredienserna. Koka upp och mixa soppan. Smaksätt
ev med ytterligare lite salt
samt tillsätt 1 tsk olja.
Om Du tycker att soppan blev för lös kan Du tillsätta
risdiet till lagom konsistens. Blir den för tjock
kan Du röra i t ex sesamfrömjölk eller linfröavkok.
VARIANTER
2 potatisar, 2 morötter, 1 dl kokt avorioris
2 potatisar, 1 dl röda eller gula linser, 1 dl kokt
avorioris
1 potatis, 2 morötter, 2 dl röda eller gula
linser
2 morötter, 2 dl röda eller gula linser, 1 dl
kokt ris
4 morötter
2 morötter, 2 potatisar
2 dl röda eller gula linser, 2 dl kokt ris
MELLANMÅL COLIT-KOST I
Riskakor med pålägg t ex
1) 1 mosad banan blandad med 1 tsk olja
2) ½ mosad eller skivad avocado, strö ev lite salt
*) över
3) 1 mosad potatis blandad med 1 tsk olja och ½ krm salt
*)
4) ½ mosad potatis blandad med ½ mosad avocado
och ½ krm salt *)
5) ½ dl morotspuré + 1 tsk olja + 1 krm salt
*) blandas med risdiet till ”påläggskonsistens”.
RISDIET
MELLANMÅLSDRYCK
1. 2 dl sesammjölk mixas med 1 banan och 2 dl
kokta blåbär
2. 2 dl sesammjölk mixas med 1 banan och ½
avocado
3. 2 dl kokt blåbärsmust mixas med 1 banan
4. 2 dl vatten mixas med 1 dl kokta blåbär
+ 1 banan + ½ dl risdiet
5. 2 dl vatten mixas med 1 banan + ½ avocado
+ ½ dl risdiet
LINFRÖAVKOK
4 msk linfrön blötlägges i 1 l vatten över natten
(eller ca 12 timmar). Sjud upp blandningen och sila
bort fröna. När Du börjar med tarmkost 2 kan Du ev blanda
de bortsilade fröna i gröten eller senare i
degen vid brödbak.
RISAVKOK
1 dl avorioris
5 dl vatten
Skölj riset. Häll på vattnet och koka ca 30 min tills
riset är väl kokt. Sila av vattnet, det är det som kal-
las för risavkok. Använd riset till maten.
BLÅBÄRSMUST
Koka färska, frysta osockrade eller torkade blåbär i
15 minuter. Sila bort de kokta blåbären (dessa kan
med fördel blandas i potatisgröten) och drick blåbärssaften.
OBS! skall ej sötas. Blåbärssaften kan
redas med potatismjöl till blåbärssoppa. En variant
är att mixa blåbärssaften eller blåbärssoppan
med 1
banan så blir den inte så sur.
SOCKER/SALTLÖSNING
Om man har mycket frekventa diarréer kan det behövas socker/saltlösning
för att motverka uttorkning.
Recept: 1 liter kokande vatten
1-3 tsk mineralsalt t ex Saga salt eller Seltin salt
3 tsk lönnsirap
Allt blandas. Rör om väl så att salt och sirap löses
upp. Låt svalna. Vätskeersättning finns även att köpa
färdig t ex Sempers vätskeersättning.
Tillbaka till tipssidan
|