Mammasidan Tips  från  Fråga Helhetsdoktorn
Hälsotips för kvinnor:
(graviditet, amning och vid kvinnosjukdomar mm.)
 
 

FrågaHur skall  jag på bästa sätt kurera mig från mitt besvär utan att använda antibiotika? Jag är 30 år men det är första gången som jag drabbas av åkomman. Det svider alltså på slutet när jag kissar och jag blir kissnödig och måste springa på toaletten hela dagarna.

Svar: Ditt bekymmer är långt ifrån ovanligt och jag  brukar säga att vid ett akut problem och vid akuta tillstånd så fungerar västerländska mediciner fortast och bäst. Denna inställning har de flesta kinesiska läkare också och om Du är intresserad skulle Du kunna komma med på temaföredrag om kinesisk medicin och "Vita gifter och gröna lögner".  De råd som jag ger via "Fråga Helhetsdoktorn" ska inte minst av formella skäl ses som komplement (tillägg) till den vanliga medicinen och jag ordinerar ofta vanlig antibiotika , t. ex. några dagars behandling med trimetoprim eller Selexid om man har en akut nedre urinvägsinfektion.

Det är lite anmärkningsvärt att Du får det vid 30-års ålder för första gången. I Ditt fall tycker jag absolut att Du ska ta en kontroll via Din vårdcentral. Visa gärna en kopia av detta brev.

Jag rekommenderar ofta mjöloninnehållande UVA-E och eventuellt skulle Du kunna få högre dosering jämfört med om Du bara tar teet. När det gäller C-vitamin för akut infektion i urinblåsan så är det nog effektivare om Du tar det icke-neutraliserade C-vitaminet i form av Askorbinsyra 5-10g eller så mycket som magen tål. Ett naturligare och dyrare alternativ är ta Acerola. Åkerfräken är mera rent urindrivande och när det gäller teer kan jag rekommendera Kamomillte som dessutom är inflammationsdämpande. Läs gärna om skillnaden mellan inflammation och infektion eftersom det är begrepp som ofta blandas ihop.

http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv22.htm Infektion
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv48.htm Inflammation

Högdos vitlök är ofta värdefullt mot bakterier. Dock kan det vara ett socialt problem p.g.a. lukten för många. Jag är inte säker på om man kan få samma effekt med det luktsäkrare alternativet Kwai.
Allmänt vid urinvägsinfektioner så kan det vara allvarligare åkomma bakom. Ibland kan det vara svårt att upptäcka en infektion som går uppåt och slår sig på njurarna. För de äldre och speciellt de som har varit rökare finns det risken att det är en tidig form av blåscancer och den kan botas om den upptäcks tidigt. Då är det viktigt att man inte behandlar med naturmedicin utan att ha en klar diagnos så att behandlingen drar ut på tiden och diagnosen försenas.

Du berättar om Din kost och att Du inte tar så mycket fullkornsprodukter. Vidare tar Du en hel del vätske- och mineraldrivande svart te. Rökare förlorar ofta extra mineraler. Det framgår inte om Du tar något mineraltillskott men med tanke på berättelsen skulle jag inte bli förvånad om Du hade nytta av ett magnesiumtillskott. Mineralet har betydelse för
vårt immunsystem och kan ofta förbättra kramp i muskulatur, tarmar och urinblåsekramper samt förbättra värk i benen . Migrän förbättras ofta även av Magnesiumtillskott och läs gärna mera om detta under: 

http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv6.htm Huvudvärk

Växtvärkliknande värk i benen och inflammationer blir ibland bättre efter selentillskott, se

http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv2.htm Selen

Sexlivet har ofta koppling till urinvägsinfektioner. Kvinnans urinrör är kort och bakterier kommer lätt in där. En sak att tänka på är att Clamydia fortfarande är vanligt. Det ger upphov till flera symtom och ett är en långdragen urinrörskatarr. Det är viktigt att upptäcka eftersom den obehandlad kan ligga dolt, ge upphop till inflammationer i äggledarna och i vissa fall reta kroppen att utveckla ledbesvär. Slemhinnorna kan stärkas genom tillskott av jättenattljusolja och havtornsolja samt nypon. Se mer på sidorna om 
Fett och Infektioner

Angående magnesium:   Det är ett mycket viktigt mineral speciellt för kvinnor och jag kan dessutom tipsa om referat om hjärtskyddande effekt hos kvinnor med magnesium som finns i referatsamlingen från läkarstämman under:
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv49.htm Referat



PMS, PreMenstruella Syndromet
Hej, jag är en tjej på 45 år. Har under några år haft problem med värk i fotleder och ett knä .Började 1996 att äta Seroxat för min värk och mina premenstruella besvär. Värken avtog och jag kände mig helt OK. I höstas började jag trappa ned medicineringen och i slutet av november slutade jag helt. Min dos med Seroxat var från början 2 tabletter per dygn för att sista halvåret vara ½ per dygn. Nu efter 1 månad utan tabletterna har mina premenstruella besvär kommit tillbaka dvs med svullnad, humörsvängningar m m. Min värk har blivit värre, speciellt om nätterna. Nu till min fråga. Finns det något naturläkemedel som kan lindra. Har hört att medel med Jättenattljusolja ska ha bra effekt på premenstruella besvär.

Svar: Hej och tack för brevet.  Du bör kunna få hjälp av en diet som förstärker signalsubstansen Serotonin. Detta ämne har många funktioner i kroppen. Kopplingar finns både till smärta och till PreMenstruella Syndromet, PMS, Den kost som rekommenderas i bilagan nedan ger upphov till högre nivåer i hjärnan eftersom transporten in till nervsystemet underlättas av en kolhydratrik kost. Serotonin bildas av tryptofan som är en aminosyra som bl a finns rikligare i bananer och cashewnötter. (Även i choklad men det är knappast någon hälsokost.) I lagom doser kan det dock användas... Många kvinnor berättar om chokladsug under depressioner och vid PMS. Sannolikt lindras detta hos de flesta om man tar en kost som är laktovegetabilisk med förstärkning av bananer och cashewnötter. Dietist Gunilla Lidén brukar tala om Serotoninstärkande kost och det finns flera detaljer som inte jag kan utan jag brukar hänvisa till dietisten. I Ditt fall så bör Du kunna ha nytta av ett tillskott av Jättenattljusolja eller linfröolja. Eventuellt Efalex. Exakt vilket tillskott som är bäst kan vara svårt att veta och där får vi samla in kunskap. Ett ämne som ofta kan ersätta Seroxat (efter läkarordination OBS! ) är Johannesört, gärna i form av Movina som innehåller högst koncentration. Ett nästan lika bra alternativ är Esbericum som också finns på vanliga apotek. Utöver detta kan tipsas om selen och magnesium. Akupunktur och Qi Gong utnyttjas vid Tallmogården. Om Du kombinerar dessa metoder tror jag att Du bör kunna må bättre utan att ta en kemisk medicin som Seroxat. Är det så att Du i alla fall mår bättre av Seroxat så tycker jag dock att Du ska fortsätta med den så länge som Du och din läkare tycker att det är motiverat. Det vore trevligt om Du ville rapportera om hur det går så att vi får hjälpas åt med att samla kunskap.  Läs mera i tipsbilagan nedan. 



 Ett tillskott av B-vitaminer, främst B6 kan användas för att lindra PMS. Verkningsmekanismerna är delvis okända men B-vitaminer har betydelse vid produktionen av många ämnen i kroppen, inte minst de hormoner som vi behöver. Vissa B-vitaminer har även en direkt cirkulationsökande effekt. 
Vitamin B6 har central betydelse för äggviteomsättningen, då många  av de enzymer som deltar vid omsättningen av aminosyror kräver pyridoxin som hjälpenzym. Pyridoxin styr t ex överföringen av aminogruppen mellan de olika aminosyrorna samt omvandlingen av dessa syror till biogena aminer (t ex serotonin). 
I en sammanfattande studie som har publicerats i den brittiska läkartidningen har man gjort en genomgång av flera studier beträffande B6 och effekten vid PMS.  PMS beräknas drabba  95% av alla kvinnor i England  i fertil ålder med  milda till påtagliga  besvär. Sammanfattningen täcker 9 placebokontrollerade studier på tillsammans 940 kvinnor. Slutsatsen var att B6 var signifikant bättre än placebo för både kroppsliga symtom och för depression som ofta finns tillsamman med PMS. Den rekommenderade dosen var 100 mg och forskarna fann inte bättre resultat om man ökade dosen därutöver.
 Ref: Wyatt, KM et al, "Efficacy of Vit. B6 in the treatment of 
premenstrual syndrome: systematic review" BMJ 199;318;1375-81

Man kan även få det utskrivet på recept Se:
http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?SpecID=109815 men jag brukar rekommendera att man tar ett allsidigt tillskott av B-vitaminer, t.ex. B50, ev tillsammans med extra B6. B50 innehåller bara 50 mg av B6. Man kan ta dubbel dos men därutöver ska man inte överdosera B-vitaminer i höga doser. Sk. Megadoser (1000 mg och mer) av B1 har visats ge risk för 
nervskador. 

De polleninnehållande naturmedlen Femal och Femiform kan också används. De innehåller extrakt av pollen och från olika grässorter samt bidrottningsgelé. Extrakten innehåller  antioxidanter med delvis okänd verkningsmekanism vid PMS men en mekanism kan vara att det skyddar läckage från de små blodkärlen och som då bidrar till den ofta besvärande svullnadskänslan. 

Flera mineraler är viktiga. Det är vanligt med brist på kalk och magnesium hos svenska kvinnor. De som tar ett tillskott på 1200 mg dagligen kan få en positiv effekt på flera av PMS symtomen. Vid Columbia University studerade man effekten av ett tillskott på 300 mg kalcium  (som kaciumkarbonat=kalk) 4 ggr daglien jämfört med placebo. För friska kvinnor är det inte farligt att ta denna relativt höga dos men om man lider av en cancersjukdom, sköldkörtelsjukdom eller någon lungsjukdom ska behandlingen ske under läkarkontroll. 
Ref: 1. Thys-Jacobs S, Starkey P, Bernstein D, et al. Calcium carbonate and the premenstrual syndrome: Effects on  premenstrual and menstrual symptoms. Premenstrual Syndrome Study Group. Am J Obstet Gynecol. 1998;179:444–452. 

Det finns också en liten men välgjord studie på kombinationen av B6 och Magnesium vid PMS:  De Souza MC, Walker AF, Robinson PA, et al. A synergistic effect of a daily supplement for 1 month of 200 mg magnesium plus 50 mg vitamin B6 for the relief of anxiety-related premenstrual symptoms: a randomized, double-blind, crossover study. J Womens Health Gend Based Med. 2000;9:131–139.

Ett kalciumtillskott balanseras lämpligen genom att man tar ett tillskott av Magnesium med ungefär halva dosen räknat i mg. Enligt ovanstående studie kan det dessutom ha en direkt effekt på besvären. Ta således upp till 750 mg extra Magnesium men eftersom detta är en relativt hög tillskottsdos är det rekommendabelt även där med en konsultation med läkare om Du inte är helt frisk för  övrigt.

Jättenattljusolja har visats ge effekt på bröstspänningar och bröstvärk vid PMS. Sannolikt har det även effekt vid de övriga symtomen. Finns i naturläkemedel som Preglandin och Efamol. 
Det är svårare att forska med dubbelblinda studier på akupunktur men det finns en del biokemisk forskning som  visar att serotoninsystemen kan påverkas i hjärnan. Många kvinnor rapporterar om positiv effekt på ett flertal symtom som är vanliga vid PMS. Prova gärna behandlingen tillsammans med tillskott och naturläkemedel.
Se även: http://www.acupuncture-online.com/focus.htm

Jättenattljusoljan är ett förstadium i kroppen till viktiga prostaglandiner. Tar man läkemedel som motverkar vissa typer av "dåliga" prostaglandiner om har med smärta och inflammation att göra kan äggblåsorna får svårt att brista. Läs vidare på biverkningssidan:



Klimakteriebesvär
Jag är kvinna i 50-årsåldern, gift och har 2 tonårsbarn. Arbetar heltid med teknikutveckling i projekt, vilket är roligt,  stimulerande och jobbigt, jag är akademiker, bor i villa i utkanten av en storstad.  För några år sen fick jag Cipramil mot PMS och nedstämdhet över huvud  taget. Jag ska ta 1½ tablett, men det blir 2 varje morgon. Cipramil hjälper mig verkligen, har inte vågat sluta med dem. För två år sedan upphörde min mens och enligt prover har jag kommit in i
klimakteriet. Innan dess hade jag ofta ont i magen i samband med mens, det är verkligen skönt att slippa nu. Jag är också helt ointresserad av att ha sex. Jag röker inte, måttlig med alkohol, motionerar inte. Jag slarvar med  maten, och har ca 20 kg´s övervikt. Jag har ganska ofta huvudvärk på morgonen, och lite yrsel. Är orolig för att övervikten påverkar min hälsa negativt. Jag vill och önskar att jag kunde få kraft och energi att börja ett hälsosammare liv, med friskvårdsrutiner varje dag, och på sikt gå ner i vikt. Förmodligen är det inte bra att jag äter Cipramil.  Har du något förslag på vad jag kan göra?
NN
Svar: Hej! En fråga dyker upp på en gång och det är om snarkning med andningsuppehåll under sömnen kan bidra till tröttheten på morgonen. Det är en ganska vanligt när man har en övervikt. I så fall ska man prioritera åtgärder för att gå ner i vikt. Vidare är det viktigt  att ha en allmänmedicinsk utredning genomförd och att noga diskutera för och nackdelar med ett östrogentillskott.
Det finns annars alternativ som Remifemin, Preglandin eller alfalfagroddkost som kan stärka hormonbiten.

Som ersättning för Cipramil kan man ta ett preparat med Johannesört
men det bör diskuteras med Din läkare hemma.
Ytterligare sidor som kan ge information av värde för Dig finner Du på:
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv47.htm Hösttrötthet
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv13.htm Vårdepression
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv10.htm Öronsjukdomar
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv4.htm Övervikt
http://www.helhetsdoktorn.nu/lista.htm#STÄRKANDE
http://www.helhetsdoktorn.nu/lista.htm#URINVÄGS

När utredningen är genomförd som jag föreslår finns det numera en hel del naturmedel som man kan använda vid klimakteriebesvär. Det ovan nämnda Remifemin är numera registrerat som naturläkemedel. En helt naturlig produkt, fri från östrogen och östrogenliknande verkningsmekanismer. Remifemin har använts som läkemedel i över 40 år i Tyskland, och är för många tyska läkare ett förstahandsalternativ för kvinnor med klimakteriebesvär. Tidigare har Remifemin varit ett registrerat naturmedel och används idag av 10.000-tals kvinnor för att lindra symtom såsom värmevallningar, svettningar, humörsvängningar och nervositet. Remifemin består av ett växtextrakt från örten silverax, Cimicifuga Racemosa. Denna växt har en månghundraårig tradition som medicinalväxt vid just klimakteriebesvär.

Bidrottninggele
Det finns flera naturmedel som innehåller bidrottninggele som aktiv substans i kosttillskott ämnade att användas vid PMS och vid klimakteriebesvär. Apiforce. Det finns inte lika stor dokumentation om medlet som med Remifemin men tillverkaren A. Vogel har medverkat till en studie där man gav medlet till gamla höns och man kunde då notera att de åter kunde lägga ägg.  Femal innehåller förutom bidrottninggele även pollen och växtextrakt. Det finns vetenskapliga studier som visar god effekt vid PMS och man kan med stöd av detta även prova medlet  i Din situation. 
Femiform är också naturmedel och innehåller förutom ett liknande innehåll som i Femal även ett ginsengextrakt. Ginseng är ett ämne som har använts som stärkande och uppiggande medel men i Kina huvudsakligen till män. Det kan dock vara värt att prova även detta tillskott.

Melbrosin har numera efterträtts av Melbrosia. Har ett liknande innehåll som Femal men dessutom extra C-vitamin i form av Acerolaextrakt.

I klimakteriet försvinner inte kroppens egen hormonproduktion men den blir mindre aktiv. Ett ämne som är viktigt för kroppens egen tillverkninga av en hel rad hormoner och hormonliknande ämnen, prostaglandiner, är gammalinolensyra. Det har effekt på många symtom som man kan få i högre utsträckning i menopausen. Ta gärna ett tillskotta av fett som innehåller höga halter av denna olja, Jättenattljusolja, t.ex. i form Efamol. Ett alternativ är linfröolja som också innehåller förstadier till de hormoner som man kan få för låga halter av i klimakteriet. En olja som jag ibland rekommenderar är Udo´s Choice:
http://www.wnp.nl/gb/gb-udos_choice/udo.html

Sojaprodukter innehåller naturliga växthormoner som har positiv effekt för många kvinnor i klimakteriet. Det är ämnen som liknar dem i silveraxextraktet Remifemin.

CHELLO
Chello är ett kosttillskott baserat på örterna rödklöver, dong quai (kinesisk kvanne), rölleka, kamomill och maskros. Det minskar bl.a. värmevallningar som är ett vanligt symtom i klimakteriet men även den tendens till svullnad och viktökning som en del kvinnor drabbas av. Maskrosextrakt är milt vätskedrivande. Ordinationsmall
  CHELLO FORTE
Chello är ett kosttillskott baserat på örterna soja, salvia, lusern och vild jams. Det minskar bl.a. värmevallningar som är ett vanligt symtom i klimakteriet. Ordinationsmall

Får Du inte tillräcklig effekt med en Chello-sort kan Du byta och ev även ta kombinationen vid otillräcklig effekt.

I alfalfagroddar finns även hormonstärkande substanser. Det finns rapporter om att män som har ätit en extrem groddkost under en tid utvecklat godartad "bröstförstoring". Det är i alla fall en nyttig grönsak som Du som kvinna gärna kan grodda själv.

Som "symtomlindrande" behandling kan Du även utnyttja akupunkturbehandling. Välj en akupunktör som ha erfarenhet av behandlinga av klimakteriebesvär. http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv1.htm Akupunktur

När man har provat detta har Du förhoppningsvis fått mera styrka och kraft samt minskade besvär. Dock måste man fundera på om Du ligger för högt i belastning på arbetet. Den energivinst som Du gör på tillskotten kanske bara går åt till att Du arbetar med en fortsatt misstänkt för hög stressnivå. Jag brukar ofta säga att man som kvinna i klimakterieperioden borde kunna få åtnjuta en 10%- klimakterieförsäkring och gå ner 10% i tid. Ett etiskt dilemma är om man ska ta en medicin eller ett tillskott bara för att orka med fortsatt nivå. Det måste vara ett avgörande som Du tar. Du vill göra en livsstilsförändring. Man bör kunna lägga upp hösten så att du är deltidssjukskriven 25% och arbetar med ökad motion, viktkontroll, tar tillskotten och utnyttjar avstressande aktiviteter och akupunktur.  Ta upp detta med Din läkare och visa gärna min diskussion i detta brev så förstår denne nog mera hur jag tänker.

BD



Silverax extrakt
Jag är en 61-årig kvinna som blivit opererad för bröstcancer. Tidigare åt jag östrogen men är förbjuden att äta dessa eftersom min cancer var hormonkänslig. Jag har nu fått tillbaka mina svettningar. Nu undrar jag om jag kan ta naturmedlet Remifemin. Jag tar hormontabletter med antiöstrogen som heter Tamoxifen.
Svar
Du har sannolikt en tumör av den typ som är hormonkänslig eftersom Du ska ta ett medel som motverkar östrogenet. En biverkan av det är tyvärr att man får kraftigare biverkningar som liknar dem som hör till vanliga klimakteriebesvär. Vid provrörsförsök har man behandlat cancerceller med tamoxifen, med silveraxextrakt och även kombinationen. Det visade sig att man fick en hämmad växt med tamoxifen, silverax och även en förstärkt hämmande effekt med kombinationen. Det pågår forskning (sommaren 2002) om silverax men det är ännu för tidigt att rekommendera silveraxextrakt generellt till den som har fått en hormonkänslig bröstcancertumör. Det är olika receptorer som är inblandade och det kan mycket väl vara så att Du får en positiv effekt på Dina svettningar. Det är i alla fall inte "förbjudet" att ta silverax vid bröstcancer. Detta var ett antagande som man gick ut med tidigare som lyckligtvis nu inte längre har något stöd.

Läkemedelsmonografi Remifemin från Läkemedelsverket
 

Läs mera på Risksidan http://www.helhetsdoktorn.nu/risk.htm#Remifemin
BD


Leverskada av Remifemin?
Dosering av Salvia? (Nosweat)
Jag har börjat få en del klimakteriebesvär med vallningar och 
svettningar på natten. Jag har druckit en kopp salviate före sänggående 
och inte haft några svettanfall på nätterna. Har också läst att salvia 
kan vara giftigt intagen i stora mängder. Hur många koppar tål det att 
dricka per dag?

Remifemin som också är ett alternativ till annan östrogenbehandling skull kunna ge leverskador har jag hört, vet du något om detta?

Svar:
En nackdel med teer är att man inte har så bra kontroll över doseringen. Därför använder de flesta tumregeln att man ska använda naturmedelsteer inte längre än 3 månader i följd. Det finns också ett naturläkemedel, Nosweat, som innehåller Salviaextrakt. Där har man kontroll över innehållet på ett säkrare sätt. Sannolikt innehåller en kapsel mera salvia än vad Du får i Dig i tekoppen men jag kan inte ge en "ordination" bara efter en brevkonsultation. När effekten av ett naturläkemedel är så värdefull  att man vill fortsätta med den en längre tid brukar jag rekommendera att man tar ett rutinmässigt blodprov beträffande lever- och njurfunktion. Det är en rutin som många läkare tillämpar för dem som använder läkemedel under långa perioder som teoretiskt sett kan påverka lever och njurar. 

Beträffande  risken med leverskador för Remifemin finns det inte så många rapporter: 
Enstaka rapporter har kommit in till läkemedelsverket beträffande misstänkta reaktioner såsom: 

  • Hormonell påverkan som kan ge blödningar från underlivet,
  • Blodtrycksstegring, 
  • Förtjockning av livmoderslemhinnan. 
  • Även misstänkta samband med leverpåverkan, nässelutslag, klåda och                illamående har rapporterats.
 Remifemin har använts som läkemedel i över 40 år i Tyskland, och är för många tyska läkare ett förstahandsalternativ för kvinnor med klimakteriebesvär. Med denna bakgrund så framstår medlen som säkra men det är inte fel att ta upp medicineringen t.ex. vid nästa läkarbesök så att Du då ev kan komplettera med några blodprover.
BD

Läs mera på Risksidan http://www.helhetsdoktorn.nu/risk.htm#Remifemin



Frågor och svar om bröstförstoring
1. Jag har hört om ett medel som heter Erdic som påstås förstora bysten. Enligt informationen från Erdic scandinavia innehåller det bovete, 3 olika sorters humle, fänkål, malt, korn och råg. De menar att Erdic lurar kroppen att tro att östrogen har tillsatts och kroppen kommer att reagera på ett liknande sätt som vid puberteten. Man ska ta 10 tabletter om dagen i ca 10-18 veckor och dessutom dricka 2 liter vatten per dag.  Produkten är ganska dyr, men jag skulle vara beredd att betala detta pris om jag visste att det fungerar och att det inte är farligt. Kan det verkligen fungera?  (Man kan ju inte enbart tro på vad som står i broschyren!) Kan det vara farligt? Är det värt att testa om man lider av att ha onormalt liten byst?  Jag är  i 20 årsåldern och tror inte att mina bröst kommer att växa mer. Jag skulle bara vilja ha "normalt" stora bröst eftersom jag har problem med att mycket få kläder passar mig.

2. Jag har hört talas om ett preparat som på ett naturligt  sätt förstorar brösten. Det ska bestå av 100 % råvaror och stimulerar körtelvävnaden i brösten. Mer information kan du finna på www.erdic.se  Jag har läst att de som uppnår bäst resultat är de som ammat eller på annat sätt förlorat formen. Jag undrar vad du tror om man jämt har haft väldigt små bröst men är ändå ganska kraftig (25 år) hur bra det här preparatet kan fungera? *Mina bröst har aldrig påverkats av p-piller. Kan man sakna körtelvävnad i brösten eller det som påverkar  bröstens storlek?
Om du har sett vad det innehåller, på vilket sätt kan det påverka kroppen negativt?

3. Jag har sett en reklam om ett naturmedel som gör att brösten växer och  blir större. Och nu undrar jag förstås om man vågar prova detta eller  det är farligt, om det finns biverkningar osv. Pillerna heter  Bloussant och det säges i reklamen att dom är helt ofarliga osv. Men  jag litar inte på det, jag vill höra vad en svensk säger om detta. Det  har en hemsida som du gärna kan gå in på och läsa själv. Adressen är  www.bloussant.com  På engelska stod det;  it´s an alternative hormonal percursor.  Jag blir jätte glad om du kan hjälpa mig och ta reda på lite och säga  vad du tycker. För jag vill inte utsätta min kropp för fara! Tack på förhand! 

Svar: Börja gärna med att läsa artikeln i Expressen:
 Öl lika effektivt som bröstförstorings-piller  expressen.se/article.asp?id=55220
Sedan artikeln skrevs för ett drygt år sedan har det inte kommit något stöd för att fytoöstrogener skulle ha någon förstorande effekt på brösten hos kvinnor i 20-årsåldern. Tvärtom om kan fytoöstrogener bromsa östrogenets effekt en del och det är sannolikt denna mekanism som göra att man har sett en cancerhämmande effekt med en kost rik på dessa ämnen. Bröstutvecklingen styrs främst av de kvinnliga könshormonerna varav östrogen är det viktigaste. Östrogenet består av flera olika kemiska ämnen som fungerar som budbärare i kroppen. Flera växter, sojabönan, humle, silverax, råg, m.fl. innehåller växtämnen som har snarlik uppbyggnad som de mänskliga könshormonerna och de  har också en liten del av östrogenets effekter. Den relativa effekten mätt per viktsenhet är dock betydligt lägre. 
För en kvinna mellan pubertetet och menopaus har man tillräckligt med östrogen som behövs för bröstens tillväxt så Du kan inte få någon ytterligare effekt genom att inta dessa växthormoner. Det är tvärt om så att växthormoner i höga halter kan tränga undan det naturliga östrogenet och minska effekterna något. Detta är sannolikt en positiv effekt eftersom intag av växtsteroler antas minska den cancerrisk som man har sett vid höga halter av östrogen. Det finns inte några studier som visar att man får större bröststorlek om man som kvinna i fruktsam ålder intar växthormoner. Teoretiskt sett skulle detta tillskott tvärtom kunna minska storleken något om man intar mycket höga doser. Män som äter stora mängder alfalfagroddar kan utveckla viss bröstförstoring och även stora mängder humle- och alkoholpåverkan från öl kan ge en liten oönskad brösttillväxt hos män. Kvinnor som har förlorat en stor del den egna östrogenproduktionen efter klimakteriet eller vid sjukdomar kan uppleva positiva effekter genom intag av växtsteroler från kosten eller exempelvis naturmedel med dessa extrakt, t.ex. från silveraxet.



Allmänna tips
I samband med menstruationen, den regelbundet återkommande blödningsperioden i fertila kvinnors liv upplever många besvär. Det är vanligt med trötthet, depressivitet och irritabilitet under tiden närmast föret och under mens. Huvudvärk, ryggvärk, spänningar i brösten, kramp i underlivet, svimningsbenägenhet och vattenansamlingar (ödem) är också vanliga i samband med mens. Menstruationscykeln styrs av de kvinnliga könshormonerna , som bl. a. förbereder livmoderslemhinnan på att eventuellt ta emot ett befruktat ägg och som vid utebliven befruktning åstadkommer sådana förändringar i livmoderslemhinnan att den stöts av.

Flera viktiga vitaminer och mineraler är av betydelse bl. a. för östrogenproduktionen och omsättningen. Bl. a. vitaminerna E, B6, C, bioflavoniderna, kalk, zink, järn och magnesium. Tydligen spelar kosten en viktig roll vid förebyggande och behandlingen av menstruationsbesvär liksom psykiska faktorer.

Smärtsamma och oregelbundna menstruationer är vanliga hos unga flickor innan könsmognadsprocessen är helt avslutad. Ofta försvinner dessa besvär efter den första graviditeten. Hos många kvinnor med smärtsamma menstruationer finner man förstoppning och kalla fötter och när dessa besvär behandlas med en fiberrik och fullvärdig kost samt växelfotbad och hudborstning minskas besvären ofta. De premenstruella besvären kan också lindras av några dagars - starkt vattenutdrivande - fasta, vilket med hänsyn till mineralbalansen är att föredra framför vattendrivande mediciner som furosemid eller Hygroton.

Naturmedel och örter
Vanligen använda örter är rölleka (kramplösande), daggkåpa, pepparmint, kamomill, gåsört (kramplösande) och blodrot (blodstillande). Valeriana (vändeört) har en milt lugnande verkan och kan ibland dämpa irritabiliteten. Örtblandningar som med fördel kan användas är Ledins Underlivs Te. Brankatos Örtte mot menssmärtor - nr 3, samt Brankatos Örtkapsel mot menssmärtor - nr 23. Enligt prof. D Horrobin lindras PMS besvär av GLA (gammalinolensyra) i kombination med vitamin B6, Zink, Magnesium, C-vitamin och kalk (Pre-Glandin 2x3 kapslar kombinerat med Zinkvita 1x3 dagl och 1 tsk Dolomitkalk). Dessa naturmedel behöver i regel endast tas under ca 1 vecka före varje menstruationsperiod.

Kostråd och kosttillskott
Alltför rikliga menstruationer kan bero på förstoppning och eventuella brister i kosten, möjligen också på en för hög proteintillförsel, Enligt prof. L. Wendt erbjuder menstruationen kvinnan en möjlighet att befria sig från eventuella proteinöverskott genom rikliga menstruationsblödningar. Så länge denna möjlighet till en naturlig "åderlåtning" finns hos den fertila kvinnan är hon märkligt fri från hjärtsjukdomar, tromboser och högt blodtryck. Några år efter menopausen brukar dock kvinnorna hinna ifatt männen ifråga om hjärt-kärlsjukdomar. Professor Wendts teori ger en intressant förklaringsmodell för detta fenomen. P-piller ökar också risken för bl. a. hjärt-kärlsjukdomar, de brukar reducera menstruationsblödningarna och det kan tänkas vara en bidragande orsak.

Helt allmänt tycks en fullvärdig laktovegetarisk kost kunna förebygga de flesta menstruationsbesvär, i synnerhet om den innehåller kallpressade växtoljor, rika på linolensyra (ett förstadium till inflammationshämmande prostaglandin E1), nötter, frön (rika på växtsteroler och fleromättade fettsyror, zink, B-vitaminer och fibrer), gröna grönsaker (bl. a. magnesium, järn och kalcium) samt baljväxter (fiber, protein). Kvinnor brukar ofta berätta att deras mångåriga mensbesvär (liksom ofta deras återkommande urinvägsinfektioner) helt försvunnit efter övergång till lakto-vegetabilisk (hälso-) kost.

Tillskott
Vid olika menstruella besvär i synnerhet om kosten är eller har varit proteinrik (kalkförluster) och fiberfattig samt rik på raffinerade fetter ger vi  gärna - förutom förutom kost- och livsföringsråd - följande: C-vitamin 1-2 g, t. ex. tabl Acerola plus (500 mg) för att få med extra bioflavonider (minskar blödningsbenägenheten), vitamin E 300-600 mg, B6 (pyridoxin) eventuellt tillsammans med zink (Zinkvita-tabletter 1x3) och extra magnesium och kalk t ex Dolomitpulver. Ett annat "naturligt" mineraltillskott är Super- Kelp som innehåller jod, i synnerhet och underfunktion hos sköldkörteln kan misstänkas eller är konstaterad, vilket kan tänkas ge blödningsrubbningar. Ett annat kosttillskott som vi gärna ger vid mensbesvär är och särskilt om blodbrist förekommer samtidigt är Cerminal, 2 tab 2 ggr dagl (det innehåller aminosyrabundna - chelerade mineraler bl a zink, järn, magnesium och kisel samt dessutom vitamin B6.)

Många kvinnor får ödem (vattensvullnader) i samband med menstruationen och dessa ödem kan motverkas med bl a riklig motion, saltfattig kost, fasta några dagar, ovan nämnda vitaminer och teer på åkerfräken, persiljerot och gullris samt teblandningar som gullriste, professor Ljunggrens örtte, Ledins Njur Te och Skogsborgs te nr 32 eller Nattermanns te nr 9. Ett tillskott av jättenattljusolja hjälper kroppen att tillverka prostaglandiner som har betydelse inte bara för slemhinnorna utan även för njurens funktion.

Inkontinens
Av flera orsaker drabbas kvinnan lättare av inkontinens, urinläckage. En orsak är att kvinnan har kortare urinrör men också oftare mjukare bindväv. Kvinnans slemhinnor är hormonkänsliga och med ålder sker en urtunning. Den naturliga kosten innehåller höga halter av fytosteroler, fenoler och lignaner,  hormonliknande växtämnen som också påverkar slemhinnorna positivt. Traditionellt har dessa ämnen utnyttjats i kosten som behandling vid olika problem med slemhinnorna. Man har även utfört en studie på ett vattenbaserat extrakt av pumpakärnor. Se mera om de fettbaserade extrakten på sidan om godartad prostataförstoring. Studien som PDF: EFLA940Pumpkin02-04.pdf
Receptmall Uretin 45+

Ibland inträffar amenorré (utebliven mens) hos kvinnor med anorexi och dem som äter en extremt proteinfattig kost (vissa veganer) eller dem som försöker sig på att leva på enbart frukt och utan bröd. Sannolikt föreligger här en näringsbrist som gör det svårt för organismen att producera för menstruationen viktiga könshormoner. Man kan också tänka sig att kroppen vill spara protein, eller att kvinnan är så sjuk att reproduktionen (barnafödande) inte är naturlig med hänsyn till risken för fosterskador. En återgång till en mera allsidig och fullvärdig kost eventuellt kompletterad med vitaminer och mineraler som ovan kan ibland få igång menstruationen. Vid svåra krampsmärtor kan heta sittbad under ca 20 min och upp till 39-40 grader C prövas, dock inte vid kraftiga blödningar.

Att observera
Lindriga och kortvariga mensproblem som inte normaliseras på ovan relaterade behandlingar, diet och naturmedel bör alltid utredas gynekologiskt. Detta gäller speciellt för oregelbundna, långdragna och kraftiga blödningar. Sådana blödningar kan bero på tumörer i livmodern och de kräver omgående behandling. Referens: Tallmogårdens väg till Hälsa, dr Karl-Otto Aly, Hälsokostrådets förlag.



En metod som är värdefull vid flera olika mensrubbningar och gynekologiska besvär är akupunktur.  Inte minst vid smärtsamma menstruationer är metoden verksam. Se vidare under: Akupunktur
Under det senaste året har ett vanligt läkemedel som tidigare var receptbelagt nu kommit i en receptfri mindre förpackning: Cyklo-F innehåller tranexamsyra och medlet fanns tidigare bara som receptbelagt i form: Cyklokapron. Medlet minskar blödningsbenägenheten. 

Får jag tillräckligt med kalk?
Fråga: Jag har några frågor angående hur man får i sig tillräckligt med kalcium om man äter vegankost.

Svar: Det är inte några problem att få det kalk som man behöver. Av erfarenhet vet man att internationellt sett så har man mer problem med dålig kalkhalt i skelettet i de länder där intaget är högt av köttprodukter och mjölkprodukter. Bakgrunden är säkert flera och en faktor som är mycket viktigt är viktbelastning. Det kan vara klokt att se till att även den som inte vill träna styrketräning med avseende att få stora muskler gärna lägger in träningsmoment då och då när man ger en hög men kortvarig tyngdbelastning på rörelseapparaten. Grönsaker i sig tycks ha en positiv effekt på kalkomsättningen i kroppen. I tidningen American Journal of Clinical Nutrition berättar man om att läkare som ger råd till sina patienter angående det bästa sättet att förebygga osteoporos, (urkalkning med benskörhet, kan lägga till ännu ett viktigt råd. Individer som vill förhindra osteoporos genom dieten kanske måste tänka på mer faktorer än kalk och vitamin D. Katherine Tucker vid universitet i Tuft, USA, redovisar tillsammans med kollegor att ett tillräckligt högt intag av kalium, magnesium, frukt och grönsaker är kopplat till ökad benmineraltäthet både hos män och kvinnor. "Detta stöder antagandet att en bra kost är viktig för benhälsa utöver det bättre kända sambandet mellan intag av kalk och vitamin D"  Se mera under länken till Medscapes referens:

http://orthopedics.medscape.com/LWW/BL/1999/v14.n04/bl1404.03.html
 

    New SA et al., Nutritional influences on bone mineral density: A
    cross-sectional study in premenopausal women, American Journal of
    Clinical Nutrition, 1997; 65:1831-9.

     Tucker KL et al., Potassium, magnesium, and fruit and vegetable
    intakes are associated with greater bone mineral density in elderly men
    and women, American Journal of Clinical Nutrition, 1999;
    69:727-36.

Ett ökat intag av kalk genom mjölkprodukter innebär kanske en onödig belastning på kroppens buffertsystem ("syraskydd") där benbanken (vårt samlade förråd av benmineraler) är en viktig faktor. Jag har inte sett någon bra utförd studier som visar på att kalkintaget genom mjölprodukter skulle vara värdefull. Således bör man läsa informationen på http://www.milko.se   med en tanke på att det kan vara en partsinlaga från en förening som vill sälja så mycket mjölkprodukter som möjligt. Då kan det vara frestande att gå ut med råd som inte är riktigt färdigundersökta ännu. Frukt och Grönsaksfrämjandet kan dock gärna lägga till mera information om värdet av kosten för skelettet.
Frukt & grönt främjandet



En hög alkoholkonsumtion ger ett högt kaloriintag förutom andra kända riskfaktorer. Det leder lätt till minskat intag av kalkinnehållande livsmedel som frukt och grönsaker. Dock kan en låg nivå vara en av flera faktorer som kan vara positiva. Läs mera i artikeln:
BARTENDER, POUR ME MY MEDICATION
Moderate alcohol consumption may have a positive impact on the spinal bone density of women.
http://orthopedics.medscape.com/4621.rhtml


Som smärtinriktad läkare möter man allt för många människor som har svåra smärtor kopplade till sjukdomar beroende på osteoporos och det känns viktigt att informera om de förebyggande metoder och medicinska terapier som tillkommer p.g.a. dagens forskning. Att ge kalcitonin ("kalksprutor) i injektionsform flera gånger i veckan under längre tid hjälper men det fanns biverkningar och behandlingen är arbetsam att genomföra. Nu kommer troligen snart kalcitonin i nässprejform att vara tillgänglig i Sverige. Redan nu kommer det forskning som visar att det finns tablettpreparat som kan hjälpa ännu bättre: Se referens i artikeln:
ALENDRONATE INCREASES BONE DENSITY BETTER THAN INTRANASAL CALCITONIN IN
OSTEOPOROTIC WOMEN

Graviditet

Magnesium viktigt
Det är skrämmande att gravida bara får hälften av det nödvändiga Mg-intaget. Tyska och schweiziska forskare har redovisat att Mg-tillskott under de fyra sista månaderna under graviditeten gett friskare kvinnor , piggare barn och färre för tidigt födda barn. Det föds många barn med allergiska problem, diabetes och skelettskador idag. Kan Mg-brist under fosterstadiet vara en viktig faktor i detta sammanhang ? Magnesium supplementation in pregnancy. British Journal of Obstretics and Gynaecology, 1988


Amning

USA-läkare: amma i minst tolv månader
 De amerikanska barnläkarakademin rekommenderar amning i minst tolv månader. Det tidigare rekommendationen, minst sex månader, utfärdades för 15 år sedan. "Förutom fördelar ur hälsosynpunkt för individen så innebär amning ekonomiska och sociala fördelar på det nationella planer, inbegripet lägre vårdkostnader", . Barn som ammas får i mindre utsträckning infektioner, allergier och andra sjukdomar. Amning kan också skydda mot diabetes, vissa cancerformer och plötslig spädbarnsdödlighet. Omkring 60 procent av de amerikanska mödrarna ger di, men endast
 20 procent håller på mer än ett halvår. Nu rekommenderas uteslutande bröstmjölk upp till sex månaders ålder, då också fast föda kan börja ges. Sedan kan amningen hålla på så länge
 mor och barn vill. Nyblivna mödrar får rådet att ge barnet bröstet inom en timme efter
 födseln och att vid behov amma så mycket som tolv gånger om dygnet. Mammor ska inte vänta på att barnet börjar skrika, utan ge mjölk så fort som barnet gör sugande rörelser med munnen.
 Barnläkarakademin kräver också att arbetsgivare underlättar för arbetande mödrar så att de kan amma sina barn. skriver barnläkarna i decembernumret av
 tidskriften Pediatrics, december 1997


Även i Sverige har den tidsrekommendationen diskuterats:
 Att amma ett år stärker barnens immunförsvar och gör dem mindre känsliga för infektioner och allergier, säger Per Swartling på Socialstyrelsen. Svenska kvinnor ammar sina barn längre och längre. Idag ammar sju mammor av tio sex månader eller längre. Nu rekommenderar Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet i en rapport att alla mammor ska fortsätta amma sina barn tills de är ett år, det vill säga ytterligare ett halvår mot vad man tidigare rekommenderade. - Det innebär stora hälsovinster för barnet, säger Per Swartling, medicinalråd på Socialstyrelsen. Stärker barnets immunförsvar- Bröstmjölken stärker barnets immunförsvar och det är därför vi rekommenderar att mammorna ska fortsätta amma ytterligare ett halvår. Efter det första halvåret krävs förstås tilllägg av annan föda, då räcker det inte bara med bröstmjölk, men det är en bra bas, säger Per Swartling. Under hösten kommer Socialstyrelsen och övriga myndigheter att gå ut med råd och föreskrifter om de nya rekommendationerna för amning. - De mammor som av olika skäl inte kan eller har möjlighet att amma så länge, eller inte alls, måste också få stöd och information, säger Per Swartling. - Den som inte kan amma så länge ska inte behöva drabbas av skuldkänslor på grund av det. Det är inget måste att amma ett år, men för barnets skull bör man sträva efter det, om det är möjligt. Inte bra med napp under amningstiden
  Samtidigt slår man också fast att barn som fortfarande ammas inte ska använda napp - det kan förstöra amningen. Förr stoppade personalen på BB ofta en napp i munnen på spädbarnen som tröst. Det gör man inte längre.- I dag vet vi att tidig nappanvänding kan försvåra att amningen kommer i gång eller fortsätter, barnen lär sig ”fel” sugteknik, säger Per Swartling.  Därför ska barnen inte heller använda nappflaska under amningstiden. Det är bättre att använda mugg eller sked. Att mammorna bör amma ett år innebär också att förbudet mot direktreklam om välling, bröstmjölksersättning, nappflaskor och tröstnappar till nyblivna föräldrar förlängs från sex månader till ett år. - Vi hoppas att företagen ställer sig bakom det, precis som de gjort tidigare, säger Anna Thille, avdelningsdirektör på Folkhälsoinstitutet.

Egen kommentar. Det har väckts kritik mot förslaget. Tyvärr är det nog så att amningtiden uppfattas som en uppoffring och att amma länge ger ofta dåligt ekonomiskt samhällsstöd. Då man har sett att barn som ammas länge klarar skolarbetet lättare skulle man kunna tänka sig att en del av skolans medel omfördelas så att man stöder amningen från samhällets sida. BD



Måttligt drickande under graviditeten skadar fostret.
 University of Wisconsin's Harlow Primate Laboratory i Madison, Wisconsin, USA.
(Samma laboratorium som på 50-talet visade att apungar som får lite kroppskontakt utvecklas sämre än de som får mycket omvårdnad,)
presenterar nu den första laboratorie-studie som visar att måttligt drickande under graviditeten är skadligt. Att alkoholmissbruk under graviditeten kan ge allvarliga skador på barnen är känt sedan länge, men nu kommer de första resultaten som entydigt visar att även dagligt måttlighetsdrickande påverkare fostret negativt Ungar till apor som druckit små mängder alkohol varje dag under graviditeten var dåsigare och utvecklades sämre motoriskt än andra ungar.
 Särskilt tydlig blir den negativa påverkan om mamman också är utsatt för psykisk stress under graviditeten.Child Development, october -97

Barn som ammas bättre i skolan
Forskare vid Christchurch School of Medicine på Nya Zeeland har följt mer än 1 000 barn födda 1977 ända upp till 18-års ålder. De har funnit att de barn som ammades längst tid, mer än sju månader, klarade sig bäst i skolan när de blev äldre. Resultaten av studien publicerades i januarinumret av tidskriften Pediatrics. Amningen ger en liten men påvisbar höjning av barnets  förmåga till logiskt tänkande och utbildningsresultat, enligt studien.
Egen kommentar: Det vore nästan otroligt om barnmatsersättningarna skulle kunna ge samma näring för den växande hjärnan som den naturliga modersmjölken. Betydligt mera insatser har lagts ner på att få ersättningarna hållbara och billiga att tillverka. En stor marknad är ju fortfarande u-länderna. Den faktor som antagligen är av störst betydelse är de essentiella fettsyror som finns i modersmjölken men inte alls i samma koncentration i ersättningarna. Den ammande mamman bör se till att hon får i sig tillräckligt av dessa fleromättade fettsyror själv och det kan hon göra genom att inta extra linfröolja eller jättenattljusolja. För den som inte är vegetariskt levande kan man också ta ett tillskott av fiskfettolja.

Kost till för tidigt födda viktigt för deras IQ senare i livet
Källa BMJ
Kostens betydelse för utvecklingen av kognitiva funktioner hos för tidigt födda barn har nyligen undersökts av engelska forskare. Slutsatsen är att kostens sammansättning har en avgörande betydelse för barnens verbala och kognitiva funktioner
Budskapet från studien är att berikad kost till sjuka för tidigt födda barn kan delvis upphäva försämringen i verbala och kognitiva funktioner senare i livet.

Amning skyddar hjärtat
Amningen är kopplad till ökade halter av kolesterol hos spädbarnet men senare till lägre halter i vuxen ålder. Dessa resultat visar att amningen kan ha betydelse för framtida risker att utveckla hjärt-kärlsjukdomar enligt en artikel i den engelska barnhälsotidskriften Pediatrics.  Resultaten kan också ha betydelse när man ska försöka förbättra morgondagens bröstmjölkersättningar. Våra bröstmjölkersättningar nu har sannolikt en felaktig fettsammansättning, anpassad till tveksamma råd som man vanligen ger till vuxna personer.

PEDIATRICS Vol. 110 No. 3 September 2002, pp. 597-608:
Infant Feeding and Blood Cholesterol: A Study in Adolescents and a Systematic Review 



LIVSFARLIG VÄTSKEERSÄTTNING!
Den nyutgivna boken "Bebisboken"  innehåller svårtolkade uppgifter om hur man använder  vätskeersättning. Förlaget Alfabeta kommer nu att dra in boken. Enligt författaren Anna Toss har man faktagranskat boken och den innehåller inte några andra tvetydigheter. Små barn är väldigt känsliga och minsta fel i vätsketillförseln  kan få allvarliga konsekvenser. Det är bättre att föräldrar till magsjuka barn söker läkarhjälp så snart som man är osäker.
Bonnier Online


Veggie kids - " Den glada kaninen "
Förskola med hög kvalité för vegan/vegetarian-barn i ålder 1-5, där även andra barn är välkomna.

Fisk och skaldjur bra för barn hjärnor.
Barn till mödrar som regelbundet äter mycket fisk och skaldjur under graviditeten får en bättre utveckling av hjärnfunktionerna en ny studie i amerikanska läkartidningen Lancet. Man har befarat att riskerna med kvicksilver i fisk från förorenade sjöar skulle kunna innebära en risk men enligt studien skulle då fördelarna överväga de eventuella riskerna. Gravida bör således inte avrådas från att äta fisk. Se mera
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607602487/fulltextprinter
 



Barnlöshet, infertilitet
Orsakerna kan vara flera som mekaniska hinder, av inflammation och infektion nedsatt funktion hos äggledarna. Det finns även orsaker som kan härledas till, kost, motionsbrist och biverkningar från läkemedel. Vid mekaniska hinder har komplementärmedicinska metoder sämre effekt men de kan med fördel provas vid övriga tillstånd. Brist på mineraler, vitaminer och spårämnen kan ersättas. Speciellt viktiga är B-vitamier som B12 och folsyra samt de essentiella fettsyrorna.
 
  • Tvåäggstvillingar vanligare efter folsyratillskott 

  • En svensk studie visar att chansen för 2-äggs tvillinggraviditet ökar när man tar folsyra. Nu är det inte så att jag uppmanar alla barnlösa till att ta B-vitamintillskott för att få tvillingar men det visar att man får en positiv effekt på graviditetschanserna genom tillskottet. Det är lättare att forska just på tvillingar eftersom det finns centrala register som forskarna har tillgång till. 
    Referens:   Ericson A, Kallen B, Åberg A. (2001) Use of multivitamins and folic acid in  early pregnancy and multiple births in Sweden. Twin Res 2001 Apr;4(2):63-6


PCO-syndrom
PCO står för Polycystiskt Ovarie Syndrom och kallas även ibland  Stein Lewenthals syndrom. När ägg bildas sker det i blåsor men av vissa anledningar kan det uppstå svårigheter att med denna process. Det kan leda till att äggstockarna fylls av återkommande vätskefyllda cystor. Dessa kan även uppstå i bröstkörtlar och i bukhinnan. Symtomen som man söker för är oftast  menstruationsrubbningar, barnlöshet, fetma och ökad hårväxt som en följd av en därpå följande hormonell rubbning, bl.a. med ökning av testosteronnivåerna. Även kvinnor tillverkar "manligt" könshormon, testosteron, men i detta fall i för höga halter. Inom den vanliga sjukvården utgörs behandlingen ofta av p-piller men det är en lösning som inte är så praktisk för den som önskar bli gravid. 

Att blåsorna brister kan försvåras om man tar läkemedel som bromsar vissa prostaglandiner.  Värktabletter kan således öka risken för PCO och det gäller vanliga medel som vanligen sammanfattas med NSAID. 

Det gäller då medel som Naprosyn, Voltaren mm som åtskilliga kvinnor får utskrivet t.ex. vid mensvärk utan att man samtidigt får information om att det kan försvåra vid en graviditet samt leda till övervikt och hormonrubbningar hos vissa personer. Även receptfria medel som Bamyl, Magnecyl och Treo kan påverka din förmåga att få barn.

Trots att det funnits dokumentation om sambandet mellan fruktsamhet och smärtstillande/inflammationsdämpande medel sedan 80-talet står det ingen varning för denna risk i biverkningsbeskrivningarna. Enligt Arne Victor, docent vid
Läkemedelsverket, bör man ta upp detta i den centrala läkemedelsmyndigheten för  EU.  Ofrivillig barnlöshet har blivit en folksjukdom, och är sedan 1997 även klassat som en sjukdom. Det har blivit ett ökande problem bland unga som skjutit upp barnafödande till
25-35-årsåldern. 
– Före ägglossningen bildas en så kallad äggblåsa i äggstocken där ägget ligger och mognar. När det är moget för befruktning ska blåsan spricka så att ägget kommer ut och kan befruktas av sprejen. För att äggblåsan ska spricka måste det bildas                  prostaglandiner som hjälper till. Vissa av läkemedlen hämmar bildningen av den, blåsan spricker inte och ägget blir inte befruktat, förklarar Arne Victor.
Det finns åtskilliga fallrapporter och dessutom  djurstudier som visar tydligt hur ägglossningen påverkas. Cirka 50.000 kvinnor  i Sverige tar denna typ av medicin mer eller mindre regelbundet. Hur många som äter de receptfria läkemedlen regelbundet är däremot okänt eftersom man inte har kontroll på vilka som köper dem på apoteken..
Se mera på Biverkningssidan och läs gärna även artikeln i Aftonbladet via länken.

Det är väl känt att tillståndet  förvärras av dålig kost och för lite motion. En faktor där är sannolikt att kosten vid "kostfel av västerländsk kosttyp" och motionsbrist leder till att vi får i oss procentuellt sett mindre av de essentiella fettsyrorna. De nyttiga prostaglandiner tillverkas bl.a. av gammalinolensyra och många av symtomen vid PCO som PMS, nedstämdhet, hudproblem, huvudvärk, migrän mm påverkas positivt vid ett tillägg av gammalionlensyrainnehållande jättenattljusolja. Se även Fettsidan
 

Susannes PCO-sidor http://www.pco.just.nu 
Patientföreningen för PCO och PCO-S http://www.pco-s.com/
 
 


Syster Stork

MödrahälsovårdBarnhälsovårdHemförlossningFöräldrautbildning


 
 


Osteoporos, benskörhet

Kalk förstärker östrogen-effekt
Hormonet östrogen är särskilt effektivt mot benskörhet om det intas tillsammans med stora mängder kalk (kalcium). Det hävdar en forskarrapport i tidsskriften  Kombinationsbehandlingen inte bara hejdar urkalkningen av skelettet utan kan också stärka en redan försvagad benvävnad. En sådan återuppbyggningseffekt var enligt tidigare erfarenhet inte möjlig. Men för att medicineringen ska ge önskad effekt måste mellan 1200-1500 milligram kalcium om dagen intas tillsammans med
östrogenet.  Undersökningen som presenteras grundar sina slutsatser på 31 olika medicinska rapporter om behandling av benskörhet. Samtliga visar att kombinationsbehandlingen har större effekt än hormonterapi enbart. Journal of Clinical Nutrition.

I senare nummer av tidningen redovisar man även ökad effekt av ovan nämnda behandling om man lägger till behandling med parathormon. Se: ADDITION OF PARATHYROID TO ESTROGEN CALLED "AN APPROACH TO A CURE" FOR OSTEOPOROSIS



Tofupill
Nu lanseras ett nytt alternativ till östrogen mot klimakteriebesvär. Enligt upphovsmännen
ger det nya naturmedlet bättre effekt - utan biverkningar. Men metoden är också
ifrågasatt. Se mera i en artikel i Aftonbladet: Nytt piller lindrar vid klimakteriet 

TOFUPILL, ETT NYTT VERKSAMT FYTOÖSTROGEN FÖR LINDRING AV MENOPAUSALA SYMTOM – EN RANDOMISERAD PROSPEKTIV PLACEBOKONTROLLERAD STUDIE - pdf fil 

FYTOÖSTROGENER – EN BEPRÖVAD LÖSNING FÖR MENOPAUSALA SYMTOM I NY TAPPNING


Pressmeddelande från Läkemedelverket 2003-12-03
Sammanfattning: Ny bedömning av säkerheten för hormonbehandling i klimakteriet
Östrogener rekommenderas inte längre som första behandlingsval för att förebygga osteoporos (benskörhet).
Studier visar att behandling med östrogen visserligen kan lindra klimakteriesymtom effektivt men den kan innebära vissa risker. Den ökar risken för bröstcancer. 

Rekommendationer till förskrivare:

För behandling av kvinnor med klimakteriesymptom, som påverkar livskvaliteten negativt, bedöms att östrogen är så värdefullt så att man kan ta risken. Lägsta effektiva dos skall användas under kortast möjliga tid. Beslut att inleda behandling med östrogen skall bygga på en individuell rådgivning och ske efter informerat samtycke. Behovet av behandling bör utvärderas varje år och ta hänsyn till eventuella nya data och till förändringar av kvinnans egna riskfaktorer.

För att förebygga benskörhet eller benbrott till följd av benskörhet hos kvinnor l.

Behandling med östrogen kan ges i andra hand till kvinnor som har hög risk för benbrott eller med tidigare frakturer, om hon inte tål andra läkemedel avsedda för att förebygga benskörhet. Detta bör ske efter bedömning av nyttan och risken i det enskilda fallet.

Behandling med östrogen till friska kvinnor utan klimakteriesymptom rekommenderas inte. 



Läkare varnar för östrogen Hormonet ökar risken för cancer och blodpropp - bör bara ges vid svåra klimakteriebesvär Aftonbladet Publicerad: 2003-11-26

Som rehabläkare och företagsläkare möter jag många kvinnor som känner av trötthet, störd sömn och nedstämdhet i klimakterieperioden. Oron för östrogenets biverkningar har  dock lett till att många kvinnor avstår från en behandling. Tidigare rådde det också osäkerhet huruvida de naturmedel, naturläkemedel och kosttillskott som finns tillgängliga kunde minska risken för benskörhet. Detta ledde till att jag rekommenderade östrogen i osäkra fall. Se t.ex. exempel på denna fråga tidigare publicerade i Året Runt nr 52-1:

Ersättning för östrogen.
Jag har läst om något naturläkemedel: Herbal Female Complex. Efter vad jag förstod skulle det vara ett östrogenliknande preparat. Kan man ta detta om man inte vill ta vanligt östrogen?
Svar:
Medlet innehåller en kombination av flera verksamma örter.
 * Extrakt av munkpeppar, Agnus Castus,  har traditionellt använts mot klimakteriebesvär.
 * Angelica finns även i flera andra naturmedel och då även under andra namn som Kinesisk kvannört eller  Dong Quai. Det har en mild östrogen-effekt.
 * Sojaextrakt med isoflavonider. Östrogenstärkande effekt och även positiv effekt på benstommen.
 * Extrakt från mariatisteln som verkar bl.a. stärkande på leverns funktion.
 * Silverax-extrakt innehåller ämnen, bl.a. triterpener som är värdefulla speciellt vid värmevallningar och har sannolikt även en positiv effekt på benstommen.
 * Hjärtstilla är en ört som har användning vid oroligt hjärta som namnet antyder. Örten har även en livmodersammandragande effekt.
 * Astragalus har stärkande och uppgiggande egenskaper
 * Koreansk ginseng som också verkar uppgiggande och kan ha ett värde vid den trötthet som ofta kan finnas med  klimakteriet.

Det är således en komplex blandning och på så sätt lite svår att värdera. Med vår vanliga kost i Sverige får vi inte i oss några större mängder isoflavonider och det är en faktorerna som gör att medlet kan vara värdefullt. Flera av de ingående komponenterna brukar man i Sverige inte  rekommendera för en längre tids bruk utan uppehåll.  Det kan säkert ha effekt men jag vill inte rekommendera det rakt av som en ersättning för östrogen till alla. Som symtomdämpande medel för några månaders bruk är det däremot testat. 
Medlet innehåller flera komponenter med östrogen effekt men den är sannolikt för svag för att kunna förhindra ett annat symtom som ofta finns med i klimakeriesymtomen, torra och sköra slemhinnor. Där kan
man behöva komplettera med en östrogenkrämbehandling lokalt och gärna även ett kosttillskott med havtornsolja. Som med all annan klimakteriebehandling är det viktigt att man går på regelbundna gynekologiska kontroller. Vid benskörhet är det möjligt att inte naturmedlet räcker till och en bentäthetsmätning är värdefull att göra inför valet av klimakteriebehandling. 
Bertil Dahlgren
 

Nytt om Tofupill: 2003-12-08  En ny studie visar att medlet har en bra effekt vid osteoporos. Tidigare rekommenderade jag östrogen till de kvinnor som var i farozonen för att utveckla osteoporos men enligt en ny studie på benskörhet så verkar detta inte längre vara nödvändigt.

Kommer snart i Svensk översättning: Tofupill/Femarelle (DT56a): a new phyto-selective estrogen receptor modulator-like substance for the treatment of postmenopausal bone loss 
Menopause: The Journal of The North American Menopause Society Vol. 10, No. 6, pp. 522-525

Studien visar att sojasterolerna direkt verkar på benmassans återbildande för kvinnor som har passerat menopaus. En grupp med 98 kvinnor studerades med en dubbelblind forskningsmetodik. En del av gruppen fick en hög dos extrakt och den andra en låg dos tillsammans med kalcium. Benmassan hade ökat i gruppen som fick den högre doseringen medan gruppen som fick lägre dos även hade minskat något i benmassa. Ingen negativ inverkan på livmodern eller på hormonerna kunde noteras. 


Autism
I många fall kan man förbättra tillståndet vid olika former av autism, Aspergers syndrom mm med en gluten (och mjölkfri) diet. Flera studier visar att proteiner i mjölk och från gluten kan spela en roll i utvecklingen av symtom vid autism, schizofreni, depressioner  och  ADHD. När dessa ämnen tas upp i större mängder än normalt, finns det bra hållpunkter för att en kaseinfri eller glutenfri diet kan leda till positiva förändringar. Läs mera om hur dessa ämnen kan analyseras i urinen: (På norska) http://www.neurozym.com/
Vid dietbehandling med glutenfri och mjölkfri kost av inflammationer, se Inflammation.
behöver man hålla på minst 3-6 månader med kosten för att kunna utvärdera resultatet i de flesta fall. Vid problem med nervsystemet bör man hålla på längre då vissa peptider som bildas av mjölk/gluten kan ha upp till ett halvt års halveringstid. Enligt erfarenhet från Norge kan många också uppleva "abstinensreaktioner" de första 3 månaderna. Hos barn med celiaki kan avvikande EEG-förändringar noteras upp till ett år efter det att man har slutat med gluten.

Andra kostfaktorer som kan vara av värde är att tillgodose hjärnans behov av essentiella fettsyror. Detaljer tas upp på sidan om Fett.

http://www.npif.no/  Norsk Protein Intoleranse Forening
www.gfcfdiet.com  Om gluten och kaseinfri kost ffa till barn.
GFCFKids   Diskussionslista (på engelska): 
 

Riksförbundet Attention http://www.attention-riks.nu/



Länktips

Öppet brev till Berit Andnor
http://www.namninsamling.com/site/get.asp?foraldrauppror



Baby Ro
Baby Ro är en spädbarnsbädd som bygger på en uråldrig - i många delar av världen fortfarande levande -tradition. Genom sin omslutande miljö och sina rörelser, ger vaggan spädbarnet en naturlig och bekväm kroppsställning och en optimal start i livet. Den gör omställningen från fosterliv till livet utanför mjuk och okomplicerad. Barnets enda och bästa säng under de viktiga första månaderna av livet. När barnet är mellan två och fyra år blir vaggan en uppskattad 'hängmatta' för middagsvilan. 

www.babyro.com


naturmedel.org 
Scientific Multimedia & Communication AB har utvecklats vidare till en ny websida med adress www.naturmedel.org. Ett litet svenskt företag med hög ambitionsnivå under ledning av professor Ingemar Joelsson. Målsättningen är främst att ställa medicinsk information till förfogande inom området kvinnosjukdomar. Informationen syftar till att ge kvinnan underlag till valmöjlighet. Därför har också alternativa behandlingsmöjligheter fått stort utrymme. 



Dharmas kvinnotester ger dig snabbt besked: 
  • Focus graviditetstest visar om du är gravid eller inte.
  • Cyklus ägglossningstest som hjälper dig ta reda på när i månaden din ägglossning infaller och du har störst chans att  bli gravid
  • Menus klimakterietest, ett enkelt och  säkert sätt att ta reda på om det är klimakteriet du hamnat i  eller inte.
Länkar

Ny länk
Om folsyra: Folsyra för alla.
http://www.neuropedagogik.se/ Neuropedagogik i Centrum arbetar med förebyggande hälsovård
Barn kan bli sjuka av mammas mat Risken för hjärtsjukdom och diabetes ökar hos
barn till kvinnor som äter näringsfattig mat under graviditeten.
www.axengrip.se Fonder. Utbildning om ADHD mm
Amningshjälpen http://www.amningshjalpen.se/
Aftonbladet Kvinna
Januarinumret 1998 av tidskriften Pediatrics: om amning
Välkommen till Barn- och Ungdomskliniken Halland
Graviditet och Arbete
Mjölk- och glutenfri mat lindrar autism: Artikel i SvD 2000-03-26
Weleda Baby, Babyvård som baseras på naturliga medel
Vanliga vitaminer hindrar våldsbrott. Nya rön av engelska forskare. Artikel i Aftonbladet
Fiskolja gör barn klokare. Artikel i Aftonbladet 
9månader: www.9manader.nu
Vill Bli Gravid. Websida av Helene Pettersson
Längtan efter ett barn  Privat hemsida om utredning och väntan mm.
Circonova ;   www.circonova.nu
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Netjordemoderen- et professionelt råd på danska
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
'AiA Allergy induced Autim: http://www.autismmedical.com/
Gluten, Milk Proteins and Autism: Dietary Intervention Effects on Behaviour and Peptide Secretion
Welcome to the information hub of Equazen  Equazen's special interest is Omega 3 and Omega 6 long chain fatty acids
 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn
Bertil Dahlgren 2008-10-31