Hälsonyheter
(tipsa gärna om nyheter som Du vill ska vara med här)
Uppdaterat

Influensa

Olivträd

Årsmöte 2003

Influensa

Esberitox

Kronisk smärta

Kvicksilverrisk

CLA/fett

E-vitamin

Naturläkemedel

Pantotensyra

Matfett

Årsmöte 2002

Johannesört

Världshälsodagen

Smärtförvandling


Boktips i mars.
Fett och kolesterol
är hälsosamt !
Om gamla och nya kolesteolmyter
Många människor känner oro inför fett i kosten. Nyare kunskap visar att fett i sig inte är någon negativ hälsofaktor utan fett har stor betydelse för vår hälsa. Läkaren och forskaren Uffe Ravnskov har kommit ut med en ny bok på svenska som bör läsas av alla som är intresserade av hälsa.  
http://butik.pagina.se/FB_Produkt.asp?art=72411465
Uffes bok
  • Förord av Tore Scherstén och Lars Werkö
  • Myt 1. Mättat fett får kolesterolet att stiga
  • Myt 2. Mättat fett är farligt för hjärtat
  • Myt 3. Högt kolesterol är farligt för hjärtat
  • Myt 4. Högt kolesterol leder till åderförkalkning
  • Myt 5. När kaniner äter kolesterol får de hjärtinfarkt
  • Myt 6. Familjär hyperkolesterolemi - det bästa beviset för kolesterolhypotesen
  • Myt 7. Att sänka kolesterolet förlänger livet
  • Myt 8. Statinerna är Guds gåva till mänsligheten
  • Myt 9. Kolesterolkampanjen bygger på god vetenskap
  • Myt 10. Alla forskare är överens
  • Fördelarna med ett högt kolesterol
  • Det är precis tvärtom
Några länkar om boken, tidigare böcker och Uffe Ravnskov
Dagensmedicin -- Förord av prof Lars Werkö -- Förord av Tore Scherstén
Bodil Jönsson läser en bok om kolesterolmyten: Tänk om det är precis tvärtom!?
Internetbokhandeln

Egen kommentar: Aare Waerlands teser om de 3 vita gifterna håller till största delen alltjämt. Socker, vitt mjöl och salt är 3 stora hälsobovar. Fett är inte farligt i sig utan det är förändrade fetter och fel proportion mellan omega-3 och omega-6 som ökar risken för inflammationer tillsammans med blodsockerhöjande kolhydrater. Se även mera på tipssidorna om "Fett", "Hjärtkärlsjukdomar" och "Övervikt" Saltets risker i sig är oklart och det rådet delade meningar.
Bertil Dahlgren

Veckans hälsotips januari:  Under vintern står vår sol betydligt lägre jämfört med de flesta andra länder på jorden och solljusets betydelse för hälsan har uppmärksammats alltmera. Mängden ljus om kommer in genom ögonen styr bl.a. produktion och balans beträffande sömnhormonet Melatonin. Soljus på huden är också något som är naturligt men i vårt moderna samhälle har solljusbristen ökat och lett till ökad risk för D-vitaminbrist. Ett tillskott kan därför vara en billig "hälsoförsäkring" i många fall. Se mera på  en nygjord sida om D-vitamin.

Förbättra din kunskap om din sömn genom att göra en egen sömnanalys. Sidan om sömn är uppdaterad med info om SleepTracker! Det fungerar som ett enkelt mini-sömnlab! när man vill ha ökad kunskap om hur sömnen är och vid behandling av sömnproblem. Dessutom kan det hjälpa till vid uppvaknandet genom att man ger kroppen en chans att vakna upp i rätt sömnrytm. Alla har säkert upplevt att väckarklockan ringer vid "fel" tidpunkt och att man känner sig trött och extra stressad. Med en väckarklocka som känner av kroppens signaler ökar chansen att vakna pigg och glad!

Se mera på sidan om sömn




Boktips om referensverk om komplementär medicin. 
http://www.elsevierhealth.co.uk/catalogue/title.cfm?ISBN=0723433836
Den andra upplagan av detta mycket framgångsrika referensverk tillhandahåller evidensbaserad information om 69 olika former av komplementär och alternativ medicin. Dessutom 49 vanliga tillstånd som ofta behandlas med dessa metoder. Varje avsnitt har en struktur som underlättar snabbt beslutsfattande och som innefattar en sammanställlning av den senaste forskningen.  Det ingår också en sökbar CD-skiva.


Veckans hälsotips februari: 
Fisk och skaldjur bra för barn hjärnor.
Barn till mödrar som regelbundet äter mycket fisk och skaldjur under graviditeten får en bättre utveckling av hjärnfunktionerna enligt en ny studie i amerikanska läkartidningen Lancet. Man har befarat att riskerna med kvicksilver i fisk från förorenade sjöar skulle kunna innebära en risk men enligt studien skulle då fördelarna överväga de eventuella riskerna. Gravida bör således inte avrådas från att äta fisk. Se mera på sidan om fetter.

Veckans hälsotips januari: 
Hosta och luftrörskatarr är vanliga under vintertid som en följd av luftvägsinfektioner, torr vinterinneluft och även den ökande förekomsten av kronisk obstuktiv luftvägssjukdom, KOL. Ett nytt naturläkemedel som tidigare bara har kunnat köpas i Tyskland har nu registrerats även i Sverige, läs mera på sidan om Murgröna och Prospan. Det finns där också ett meddelande till tidigare användare av Prospan



Tidigare Hälsotips:
Besök Allt för Hälsan- mässan. www.altforhalsan.se
Web-frågelådan är stängd under mässan men Du har möjlighet att ställa frågor direkt via Tidskrift för Hälsas monter
 
Allt för hälsan arrangeras av Stockholmsmässan. Mässan har funnits sedan 2001 och är idag Nordens ledande hälsomässa, som samlar över 20 000 besökare. En blandning av produkter och tjänster som visas är god och nyttig mat, behandlingar, kurorter, egenvård, naturkosmetik, böcker och tidningar, hudvård och friskvård.


Se uppföljningen på debatten om Echinacea.
http://www.lakemedelsverket.se/
http://www.lakemedelsverket.se/Tpl/NewsPage____5453.aspx


Veckans hälsotips oktober: 
Var inte rädd i onödan för naturläkemedel med Echinacea. Det har kommit en hel del frågor om risker med dem och en del mycket sällsynta biverkningar är kända sedan tidigare. Se:
http://www.helhetsdoktorn.nu/risk.htm#Echinaforce
Det rör sig om ca 4 fall i Sverige ställt mot en mycket stor användning. Gör man en riskvärdering och jämför med receptfria läkemedel som används vid förkylningssymtom så är allergiska reaktioner kända och vanligare. Jämför exempelvis med 
Treo:
Se www.fass.se
Mindre vanliga (1/100 - 1/1000)  Allmänna: Allergiska reaktioner (urtikaria, rinit och astma). Personer med känd allergi eller astma löper ökad risk för överkänslighetsreaktion. 

Ipren:
Sällsynta (1/1000 - 1/10000)  Allmänna: Ödem, anafylaktisk reaktion. 
Personer med känd allergi eller astma löper ökad risk för överkänslighetsreaktioner. 

Motsvarande risker kan finnas med naturläkemedel och en liknande säkerhetsskrivning finns, Se för exempel på sidan:
http://www.helhetsdoktorn.nu/lathund/

 Riskerna är så små att de är svåra att jämföra men med 4 fall per år förefaller risken vara betydligt lägre än med Treo/Ipren. Paracetamol är sannolikt säkrare för allergiker men även där finns allergiska reaktioner rapporterade. 

Min slutsats är således att det inte finns någon anledning till att sluta med naturläkemedel pga oro. Inga dödsfall har inträffat i Sverige. Varje år inträffar dock tusentals dödsfall i komplikationer till förkylningar och influensa. Ett klokt användade av naturläkemedel kan sannolikt minska risken för dessa dödsfall även om det statistiskt är svårt att bevisa. 

Är man allergisk och vill vara extra försiktigt rekommenderas detta tillvägagångsätt: Informera Din läkare om att Du använder naturläkemedel. Börja med något av de flytande medlen och ta 2-5 droppar. Öka sedan varannan timme upp till full dos. Denna mjukstart tar inte bort risken för en allergisk reaktion men minskar risken för en onödigt kraftig sådan.



 

Uppdaterat 2006-10-18
Lyssna på temavecka i P4, Centralen, i Dalaradion www.sr.se/dalarna/  kl 10.03 om nya rön om fetter. Ställ frågor under torsdagen så ska jag försöka svara.
Centralen
Engelbrektsgatan 27
791 23 Falun
023-77 77 00
centralen@sr.se
Du kan även lyssna på programmen via webben. 
www.sr.se/cgi-bin/dalarna/program/index.asp?ProgramID=233
Lars-Erik Litsfeldt berättar om sina erfarenheter och om sina böcker, bl.a. "Fettskrämd" och ”Ät fet mat - bli frisk och smal”. 


Brännpunkt Whiplash i Örebro flyttad tid till februari. Målet med årets program är att belysa de sociala och psykologiska aspekterna av WAD, samt behovet av en holistisk syn på patienten - av patienten och av behandlaren. 
Läs mera:


En ny grupp läkemedel enligt den nyare lagstiftningen kommer ut. Det första växtbaserade läkemedlet mot oro och sömnsvårigheter lanseras vecka 36.  Läs mera om Neurol forte på sidan om sömn


Superoxiddismutas, SOD. 
Superoxiddismutas är ett metallinnehållande enzym som katalyserar omvandlingen av superoxidradikaler till väteperoxid och därigenom spelar en viktig roll i cellens försvar mot reaktivt syre. Ämnet har hittills inte kunnat tillföras via födan men nyligen har det utvecklats en form som motstår de nedbrytande enzymerna i mag-tarm kanalen. En ursprungligen fransk produkt säljs även i Sverige nu under namnet Glisodin. Medlet kan ge ökat skydd mot solens ultravioletta strålning. Sidorna Hälsosemester och Antioxidantpyramiden är uppdaterade. 

Huvudlöss är inte så ovanligt som man kanske kan tro. De vanliga lusmedlen har en hel del negativa effekter men medel med Tea Tree Oil har visats vara effektiva. De ska dock inte användas "för säkerhets skull" Ny tipssida om lusbehandling utlagd. Se mera: lus.htm


Nytt kosttillskott,  Jictin, med positiva effekter vid gikt och inflammation.
Kosten har betydelse för inflammationer och det är ofta flera samverkande ämnen som står för effekterna. Ett kosttillskott har även komponenter som minskar urinsyran i blodet. Se mera på sidorna med rubrikerna, Gikt, Inflammation och Fibromyalgi som är uppdaterade. 


Olivträdet ger nya möjligheter för de som lider av högt blodtryck
En studie på olivblad och högt blodtryck har nyligen publcerats. Frutaroms standardiserade olivbladsextrakt kan sänka trycket hos personer som lider av högt blodtryck i måttlig grad, rapporterade företagets forskningsavdelning vid en konferens. 

Sidan om Olivträdet är uppdaterat med rapport från en aktuell studie.


När vintern närmar sig kommer också influensasäsongen. Många har förkylningsmedel hemma i form av receptfria läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott. Förkylningsvirus och influensavirus är rätt lika till sin uppbyggnad och funktion och detta kan utnyttjas för de som vill ha ett kompletterande skydd vid influensa.

Tips: ha 2 förpackningar alltid hemma i "lager" för man får räkna med att medlen kan ta slut vid en epidemi. Vid vanlig förkylning kan medlen nyttjas för egenvård och man har då alltid tillgång till medlen även när influensan slår till.  Konkreta förslag på medel med bäst vetenskaplig dokumentation finns på den nyuppdaterade sidan om "influensa"

Kolesterol i kosten ger ingen negativ inverkan på blodet
Glad nyhet för allt påskfirare och ovo-laktovegetarianer.  Ägg har ansetts som ett livsmedel med tvivelaktigt hälsovärde p.g.a. relativt hög halt av kolesterol. Modern forskning visar dock att kolesterolhalten i kosten har ringa betydelse för blodets kolesterolhalt. Kolesterol i naturlig form är dessutom inte kärlskadande på samma sätt som oxiderat kolesterol.   Se mera i tidningen American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 4, 855-861, October 2004

ORIGINAL RESEARCH COMMUNICATION 

Dietary cholesterol does not increase biomarkers for chronic disease in a pediatric population from northern Mexico 

Se även mera på den engelskspråkiga informationssidan om nya rön om kolesterol och hälsa: www.thincs.org


Rosenrot bra och säkert att använda även för diabetiker.
I Expressen den 19/2- 05 finns det en artikel om en person med insulinbehandlad diabetes där man i texten närmast får fram budskapet att orsaken till ett blodsockerfall skulle vara intag av rosenrot. Det finns inte några sådana kända samband och ett enstaka blodsockerfall hos en diabetiker beror med allra största sannolikhet på att man inte har tagit insulinet på ett korrekt sätt. Ett blodsockerfall kan även komma när en person har intagit alkohol, har en infektion i kroppen eller när man "slarvar" med måltidsordningen. En aktuell genomgång av biverkningsrapporteringen visar att det inte finns några biverkningar av detta slag rapporterade med rosenrot och det går bra för 
diabetiker att använda medlet. Rosenrot används och har använts i mycket stor skala, bl.a. för att stärka allmäntillståndet hos diabetiker. Skulle det finnas en biverkan i form av blodsockerfall så borde denna uppmärksammats långt tidigare. Arten av biverkan strider också mot det  verkningssätt som Rosenrot har och som är väl  kartlagt. Rosenroten har i själva verket en stabiliserande verkan på blodsockernivåerna i kroppen. Rosenrot tillhör en  liten kategori traditionellt använda naturmedel som kallas adaptogener. Dessa  utmärker sig bl a genom att utföra en skyddande verkan på organismen under  stress och påfrestning samt att i princip sakna biverkningar vid normal  användning (Läkartidningen; 1998). Örtmedicinska Institutet har utfört ett stort antal farmakologiska och kliniska studier samt säkerhetsstudier sedan början av  1980-talet. Dessa studier har ej visat någon form av skadlig  biverkan.

     Totalt har man bara i Sverige konsumerat fler än 30 miljoner  dagsdoser utan någon rapporterad biverkan. Rosenrot har haft och har en utbredd användning inom den officiella medicinen i Ryssland och fd Sovjetunionen sedan 1969 (över 300  publicerade vetenskapliga studier), bland annat har den en utbredd användning  för att förbättra allmäntillståndet vid diabetes och andra kroniska sjukdomar.  Det finns därmed ej heller här några rapporterade biverkningar angående snabba blodsockerfall etc.

     Rosenrot verkar för att skapa balans i organismen.  Som ett exempel på detta är att Rosenrot vid ansträngning,  förbättrar organismens arbetsförmåga och påskyndar återhämtningen. Likaså  har Rosenrot en stresskyddande och energi ökande effekt. Att det är så är  visat i ett stort antal studier från lågt stående organismer (maskar och  sniglar) till människa. Just nu håller dessutom en stresstudie på att startas  upp på Karolinska Institutet.

     Vid sökningar i olika databaser, t.ex. WHO  (basen för biverkningar) och Läkemedelsverket ser man att det ej finns några rapporterade  biverkningar på Rosenrot.



Minska risken för benskörhet.
Bor är ett livsviktigt mineral där brist kan ge benskörhet och minskad
produktion av viktiga hormoner som könshormoner, viktiga bl.a. för skelettets uppbyggnad. I norden är jordmånen ofta bor-fattig och markförsurning bidrar till försvårat upptag. Ny lagstiftning hotar emellertid möjligheterna att få tillgång till kosttillskott med bor i framtiden. I vårt borfattiga land är behovet större.
Läs mera om den nyskrivna sidan om bor


Artros är en vanlig sjukdom och standardbehandlingen när det gäller läkemedel har varit läkemedel tillhörande gruppen NSAID. (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs). De har emellertid åtskilliga biverkningar och med klokt valda kosttillskott kan man få en grundläggande behandling med få biverkningar. Om man ändå behöver ta NSAID medel kan kosttillskott skydda mot en del av biverkningarna, bl.a. på hjärta och njure. Läs mera på den nyskrivna sidan om Artros


Radioinslag om fibromyalgi i P3. Front den 13 december handlade om sjukdomen fibromyalgi.  11:03 Front i P3 med Sukran Kavak och Irini Mavroudis 
Läs mera  på sidan om fibromyalgi:
Lyssna på programmet
http://www.sr.se/cgi-bin/p3/nyhetssidor/index.asp?programid=1291

Seminarium Prosana - 2 december 2004

Utifrån deltemat i varje nummer av tidskriften arrangeras ett vetenskapligt seminarium på IVA, Kungliga Ingenjörsakademin i Stockholm. Senaste forskningsrönen inom ett visst område presenteras för journalister, allierade och övriga intressenter och Seminarium Prosana blir en naturlig mötesplats i branschen.

Temat denna gång är om Egenvård och Naturläkemedel.

13.00 - 13.10  Ny utgåva av tidskriften Prosana. Deltema: Naturläkemedel
13.10 - 13.20  Prosanapriset 2004
13.20 - 13.50  Varje människa måste finna sin egen livskunskap
13.50 - 14.30  Jag har långsiktiga mål för folkhälsan och försöker att nå dem med små steg
14.50 - 15.30  Från naturläkemedel till växtbaserade läkemedel
15.30 - 16.30  Paneldebatt om egenvård och naturläkemedel

Mer information om seminariets innehåll hittar du här.
http://www.halsokostradet.se/default.aspx?SelSidID=10039&LingAttr=&strWeb=&

Plats: IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Grev Turegatan 16, Stockholm 
(T-bana Östermalmstorg). Lokal: Axel Johnsson-salen



 

Tips på 2 intressanta seminarier:

  • Konferens: Naturläkemedel i Framtidens Läkemedelsanvändning

  • 5 oktober 2004. Läs mera på Läkemedelsverkets websida

    Användningen av naturläkemedel och naturläkemedelsliknande produkter har ökat markant under de senaste decennierna. För att belysa ämnet närmare, arrangerar Läkemedelsverket i samarbete med Framtidskonferenser en konferens under rubriken "Naturläkemedel i framtidens läkemedelsanvändning". 
    Tid och plats: 5 oktober 2004, Norra Latin, Stockholm
     Läs konferensinbjudan: "Naturläkemedel i framtidens läkemedelsanvändning" (pdf, 115 kb)
     

  • Seminarium: om evidensbaserad användning av Naturläkemedel i Framtidens Läkemedelsanvändning

  • 10 november 2004
    http://www.mpa.se/kurser/naturlakemedel041110.pdf
Plats Stockholm, Norra Latin, City Conference Centre.
Om någon brevfrågare närvarar så finns det förhoppningsvis även en del tid för diskussion i anslutning till seminarierna. 

Chili och heta örtkryddor kan hjälpa vid flera tillstånd som magkatarr, colon irritabile och även för att öka cirkulation och ämnesomsättning.  För den som har känslig finns det även kosttillskott i Sverige som man kan prova med en dragering som gör det lättare att ta. Läs mera om Appital.  Tidigare har det varit tillgängligt endast i Danmark men nu även som kosttillskott i Sverige:
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv4.htm#Appital
http://www.helhetsdoktorn.nu/irritabile.htm#Fiber
http://www.helhetsdoktorn.nu/magkatarr.htm#Chilipeppar
 




Skaffa Dig aktuell kunskap om mannen hälsa på Seminarium Prosana!
Utifrån deltemat i varje nummer av tidskriften arrangeras ett vetenskapligt seminarium på IVA, Kungliga Ingenjörsakademin i Stockholm. Senaste forskningsrönen inom ett visst område presenteras.

Seminiarium Prosana - torsdag 16 september 2004

Ämnet denna gång är mannens hälsa. Ett ämne som angår alla män och alla kvinnor! Mer information om seminariets innehåll hittar du här.
http://www.halsokostradet.se/default.aspx?SelSidID=10039&LingAttr=&strWeb=&

Plats: IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Grev Turegatan 16, Stockholm 



Utnyttja semestern till att lägga om vanor för mindre stress och ökade möjligheter till avkoppling. Svart te och kaffe i stora
mängder ger en "falsk" energi där piggheten så småningom lätt följs av ökad trötthet. Grönt te innehåller en del koffein men i små mänger och hälsoeffekterna är visade för många tillstånd.  Se mera på sidan om Te:

Sabamin har nu blivit godkänt som naturläkemedel.
Godkänd indikation: Traditionellt använt vid vattenkastningsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring, t ex täta urinträngningar och nattliga urinträngningar. Används sedan läkare konstaterat att annan allvarlig sjukdom inte föreligger. När läkare skriver ut det på recept behöver man inte betala moms på priset, dock ingår inte kostnaden i högkostnadsskydd för läkemedel.
För läkare: Receptmall, lathund för Dig som skriver naturläkemedel på recept:
Sabamin
 

Gelatinfria kapslar!
Ledins har nu lanserat kapselsortimentet i en gelatinfri kapsel. Den nya kapseln, Vegicaps®, som är en ny speciellt mjuk och lättsvald kapsel, är framställd av helt vegetabiliska råvaror. Ett flertal brevfrågare har uttryckt oro för gelatinet av flera skäl och nu finns det ett alternativ. Gelatinkapslar har annars en bra hållbarhet där man skyddar känsliga ämnen från syrets inverkan. Tester med VegiCaps visar också på bra hållbarhet. Se mera på sidan om "fett" som är uppdaterad.


Seminarium Prosana om kvinnors hälsa 5 maj: Seminarium Prosana 5 maj om Kvinnors hälsa
Det senaste seminariet handlade om Kvinnors hälsa och lockade ca 65 personer till IVA i ett soligt Stockholm. Åhörarna fick höra Håkan Ohlson, professor vid onkologiska kliniken, Lund, berätta om det senaste inom forskning kring hormoner och bröstcancer. Maria Sääf, överläkare i endokrinologi, Karolinska sjukhuset, talade om benskörhet som många kvinnor drabbas av, särskilt i högre åldrar. Hur kan benskörhet motverkas och varför ökar sjukdomen i omfattning var några av de punkter som Maria Sääf tog upp. Ur sitt perspektiv som praktiker talade Bertil Dahlgren om vanliga problem som hans kvinnliga patienter tar upp med honom. Seminariet avslutades med en paneldebatt och frågestund där även läkare Karl-Otto Aly medverkade.

Nästa Seminiarium Prosana - 16 september
Håll utkik efter programmet för nästa Seminarium Prosana som kommer att ta upp mannens hälsa.
 

Plats: IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Grev Turegatan 16, Stockholm 
Läs mera på Hälsokostrådets hemsida: http://www.halsokostradet.se/default.aspx?SelSidID=10039&LingAttr=&strWeb=&


Årsmöte med Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin ägde rum lördagen den 24 april 2004.  Känner Du någon läkare som Du tror skulle vara intresserad av att vara medlem i föreningen? Skicka gärna tipset nedan, ev genom länken: http://www.helhetsdoktorn.nu/mote4.htm  till vederbörande. 
PROGRAM (utdrag) 
   kl. 13.00   "Nyheter på hjärt- och kärlområdet och diabetes m.m." 
                    Kardiolog och med.dr Arvo Hänni, Uppsala
   kl. 14:00    "Alt. med. behandling vid ögonsjukdomar" Ögonläkare Elisabeth Enderlin
   kl. 15:00    "Läget inom landstinget för komplementär medicin" Politiker Åsa Öckerman
Närmare upplysningar och medlemsansökan till: Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin, Kansliet Box 6356, 102 35 Stockholm, tel 08-54541163 eller per fax 08-54540170. Det går även bra att maila till gunilla.christensen@halsokostradet.se om Du är intresserad att komma med i föreningen. PROGRAM (Se mera)



Rött te har tidigare varit svårt att få tag på och leverantörerna har inte alltid kunnat garantera renhet och kvalitet. Nu finns det ett säkrare alternativ i form av Earl Red. Läs mer på den nyskrivna tipssidan om örtté

Biverkningsfri bot vid många olika former av magbesvär. Inom den traditionella indiska medicinen, med ayurvedisk medicin som grund, har man använt sk kokbananer, av släktet Musa Sapientum Var. Paradisiaca, ej att förväxla med vanliga bananer. Pisangen ätes i 3:e världen vanligen kokt eller stekt. I Indien har den sedan gammalt använts i folkmedicinen som botemedel mot olika magbesvär, men då i rått tillstånd. Pisang-Pulver är en ren naturprodukt - ett koncentrat av speciellt utvalda, storväxta bananer, PISANGER. Pulvret finns  finns att köpa i välsorterad hälsokostaffär eller via websidan: http://www.pisang.se/
Se mera på den nyutlagda sidan om "magkatarr"
samt på MEDICINAL HERBS websida: 
http://www.pisang.se/

Se även mera i tidningen Hälsa, marsnumret:
Stort special om din mage
En halv miljon svenskar äter magmediciner i onödan, enligt Henrik Sjövall, professor i mag-tarmsjukdomar. ”De skulle få större hjälp av att ändra på kosten”, säger han. I vårens stora magspecial hittar du även många andra naturliga vägar till en friskare mage.



Ny sammanfattning om depressionsbehandling
Pressmeddelande 21 januari 2004:
 Ny rapport från SBU:
Depression kan behandlas bättre
 Det finns effektiv behandling som kan göra fler patienter symtomfria och minska risken att de återinsjuknar. Det visar en omfattande granskning av all tillgänglig forskning om depressionsbehandling. 
 Johannesört finns med som ett av behandlingsalterantiven.
Läs mera på den uppdaterade sidan om "Vårdepression"


  Efter en rapport, bl.a. refererad vid den senaste läkarstämman varnar läkare för östrogen då hormonet ökar risken för cancer och blodpropp . Med växtsteroler får man vid högre dosering även positiv effekt på benmassan, en effekt som inte var tillräckligt klarlagd tidigare. Tidigare rekommenderade jag östrogen till de kvinnor som var i farozonen för att utveckla osteoporos men enligt en ny studie på benskörhet så verkar detta inte längre vara nödvändigt. Läs mera på den uppdaterade "Mammasidan" under osteoporos.


Influensa
Nya möjligheter för naturmedelsanvändning i Influensatider. 
Med anledning av influensastammarnas olika uppträdanden räknar man med att säsongens influensa kan drabba  yngre personer hårdare. Det kommer flera frågor från oroliga föräldrar om tillskott och naturmedel.  Flera naturmedel, naturläkemedel och kosttillskott kan var värdefulla att ge som tilläggsbehandling. Influensatipssidan är uppdaterad


Olivträd
Ny tipssida utlagd om olivträdets hälsobringande egenskaper. I november börjar skördesäsongen och vi kan få färsk olivolja men även skydd mot bakterier och virusinfektioner med olivbladste och olivbladsextrakt 
Gå till sidan här: http://www.helhetsdoktorn.nu/oliv.htm


Ny uppdaterad information på Risksidan för Dig som frågar om Kan Jang och eventuella risker med medlet. Således försiktighet om Du använder medlet Waran.


Föredrag om matfetter den 6 okt i Göteborg av Gunnar Lindgren "Hälsosamma och riskabla matfetter" på måndag 6 okt Kl 19.00 Lokal: Frälsningsarmen, Södra Allegat 10 i Göteborg Se mera: http://www.gunnarlindgren.com/


Lugnande besked för alla som har skickat in frågor om ginseng i samband med graviditet och amning. 
Man har inte kunnat se några risker med användning under graviditet beträffande ginseng och i vissa länder ordineras ginseng mot graviditetsillamående. De naturmedel och naturläkemedel som innehåller ginseng rekommenderas dock inte till gravida och barn i Sverige. 

Baserat på en studie utförd i Hong Kong med höga doser av en viss renframställd Ginsenoid har man kunnat konstatera avvikelser hos råttembryon vid djurförsök. Fler och större studier krävs dock innan man kan säga något säkrare om eventuella risker.  Man kan lugnt fortsätta med regeln att vara återhållsam med naturmedelsanvändning under graviditet på samma sätt som man är återhållsam med vanlig läkemedelsanvändning. För oroliga mödrar som har använt vanliga kosttillskott med ginseng i början av graviditeten kan man påpeka att ginseng är mycket använt i hela världen och Sverige är för övrigt ett av de länder med högst konsumtion per capita. Se mera i ett referat från studien:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3133022.stm

I vissa asiatiska länder tar upp till 10 % av alla gravida kvinnor ginseng och man har inte kunnat notera några risker hos människa.  Du som har tagit ett medel med ginseng och vitaminer har sannolikt ändå gjort något positivt då man har sett skyddande effekter på fostret av vitaminer och mineraler, ffa folsyra och magnesium. 

Engelska "läkemedelsverket": Medicines and healthcare products
regulatory agency (MHRA) håller på att utvärdera de senaste indicierna om ginseng och ger rådet till kvinnor att man ska undvika att ta ginseng i samband med graviditet och amning. Råden kommer med anledning av den ovan nämnda studien som publicerades i tidskriften Human Reproduction. Man påpekar också att råden inte gäller Sibirisk Ginseng, Rysk rot, Eleutheroccus senticosus, som inte innehåller de studerade ginsenoiderna utan beståndsdelar med annan kemisk struktur. 

http://medicines.mhra.gov.uk/ourwork/licensingmeds/herbalmeds/herbalsafety.htm#gin


Goda nyheter för alla chokladälskare

Mörk choklad kan vara nyttigare än mjölkchoklad menar ett forskarlag från Scotland och Italien. Den mörka chokladen är betydligt mera rik på de värdefulla antioxidanterna. Detta medför att chokladen kan skydda hjärtat och kärlen från åderförfettning och andra sjukdomar. Det finns även möjligheter att choklad motverkar cancersjukdomar genom sin antioxidativa verkan. Den mörka chokladen höjde blodets halter av antioxidanter med nästan 20 %.  Det verkade dessutom som om mjölktillsats motverkade upptaget av antioxidanterna. Man varnar dock för att "överdosera" eftersom chokladen även innehåller mycket fett.

Se mera i Tidskriften Nature där rapporten har publicerats:
Plasma antioxidants from chocolate. Nature 424, 1013 (28 August 2003); doi:10.1038/4241013a



Svavel är ett grundämne som ibland förekommer fritt i naturen. Det är således känt sedan urminnes tider och har använts som många andra naturligt förekommande mineraler i traditionell folkmedicin och bland naturfolk. Svavel är ett intressant mineral med betydelse för bl.a. bindväv
och brosk. Apotekets glukosamin innehåller numera inte svavel och det kan finns skäl bl.a. för de som har artros att ta ett grundläggande tillskott. Websidan har kompletterats med en ny tipssida om mineralet. Se Svavel

Ny whiplashportal med nya idéer.
Den har filmade intervjuer med bl. Tomas Timander och Maria Kraftt
Idén bakom portalen är bl.a. just *filmade intervjuer*!
Se mera på sidan om Whiplash:

Lakrits vid SARS 
I en studie i den framstående tidskriften Lancet refereras en studie där man har undersökt den virushämmande aktiviteten hos olika ämnen bl.a.  ribavirin, 6-azauridine, pyrazofurin, mycophenolic acid, och  glycyrrhizin. Det sistnämnda är det verksamma ämnet i lakrits. 
Det är således ett klokt råd att ta med något naturmedel med lakrits man tänker åka till trakter med ökad risk för den svåra influensan SARS.
Se mera på sidorna om Influensa och Hälsosemester.



Månadens Miljöprofil:
Med stor kunskap och intresse för frågor runt matfett, akrylamid, kadmium i livsmedel och avloppsslam har Gunnar  fört en ständig dialog med myndigheter och industri. 

http://www.mls.miljo.gu.se/miljoprofil/index.htm


Ingen risk från kvicksilver i havsmat

Ny artikel i Lancet 17:e maj 2003.
Tidigare har livsmedelsverken i ett antal länder varnat gravida för att äta vissa former av havsmat p.g.a. misstänkt risk med anledning av kvicksilver i maten.
Nya forskningsresultat som har publicerats i denna veckas nummer av den kanske främsta medicinska vetenskapliga tidskriften, The Lancet,  tycks visa att denna farhåga var ogrundad.  Resultaten är är också i linje med tidigare studier utförda på ögruppen Seychellerna. Fiskkonsumtionen är mycket hög där då fisk av naturliga skäl utgör huvuddelen av födan. Man såg där inga tecken på försenad utveckling av nervsystemet hos yngre barn. Denna nyare studie har utförts av ett forskningslag från Universitet i Rochester, USA, som har studerat 779 barn ingående i en barnstudie initierad 1989/1990. Mödrarna konsumerade i snitt 12 fiskmål per vecka vilket är 12 ggr högre jämfört med den genomsnittliga fiskkonsumtionen i USA.
Fisken på Seychellerna innehåller samma koncentrationer av metylkvicksilver som fisk från oceaner i andra områden. Metylkvicksilverexponeringen bestämdes utgående från hårprover som togs under graviditeten. 
Man undersökte kognitiv förmåga, språk, minne, motorik och uppfattningsförmåga samt beteendefunktioner hos barnen vid 9 års ålder. Sammanfattningsvis såg man inte några tecken till risker för nervsystemet i studien. 
 Constantine Lyketsos från Johns Hopkins sjukhus i USA drar slutsatsen att det inte finns några skäl för gravida kvinnor att minska konsumtionen av fisk från haven.
Läs mer på sidan om Fettsyror


Huvudvärk kan bero på känslighet för glutamat.  Mer färdigmat kan ge ökande problem. Tidsbrist ger inte bara risk för stresshuvudvärk utan även för glutamathuvudvärk. Se mera på sidan om Huvudvärk under "Frågor och Svar" som nyligen är uppdaterad. Detta tips är även en fråga till Dig som har tips om hur man lindra besvären vid en kraftig glutamatkänslighet.



I programmet "Samtal pågår" talar den kände debattören  och författaren till nättidningen "The Art Bin" (http://art-bin.com/aashome.html ) Karl-Erik Tallmo förutom om sin egen situation som sjuk även om forskningen kring de kontroversiella sjukdomarna, oförstående läkare m.m.
Lättlyssnat och aktuellt: Sänds i P1 i tisdag 13 maj kl 09.35, repris 17/5 kl 18.15. Det finns också  som ljudfil på nätet på
  • Med kost och livsstil kan man förbättra hjärthälsan på ett sätt som ger mindre risk för biverkningar. Den blodfettsänkande medicinen Pravachol har visats ge biverkningar som ökad cancerrisk. En antioxidantrik kost med extra omegaolja samt motion i lagom mängd verkar dessutom skydda mot cancer. MEDICINPROFESSOR: ALLVARLIGA BIVERKNINGAR AV NY HJäRTMEDICIN MöRKLADES I VETENSKAPLIG STUDIE:  "Forskare dolde cancerrisk" DN Debatt 22/4 Det nya läkemedlet mot hjärt-kärlsjukdomar Pravastatin har en allvarlig biverkan i form av ökad risk för cancer. Se mera på sidan om Hjärt-kärlsjukdomar under "biverkningar"

  •  
  • Månadens profil April, Alf Spångberg: Artikel från Bengtsfors.

  • Alf Spångberg.   Forskare i kostens betydelse för  hälsan.
  • Årsmöte med Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin ägde rum lördagen den 5 april 2003.  Känner Du någon läkare som Du tror skulle vara intresserad av att vara medlem i föreningen? Skicka gärna tipset nedan, ev genom länken: http://www.helhetsdoktorn.nu/mote.htm

  • till vederbörande.
    PROGRAM (utdrag)

    kl. 13.00             Professor Kerstin Uvnäs-Moberg:
                                "Om beröringens betydelse för läkningsförloppet" 
    kl. 14:00             Professor Karl-Erik Arfors: 
                                Om antioxidanter, fetter m.m 

    Närmare upplysningar och medlemsansökan till: Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin, Kansliet Box 6356, 102 35 Stockholm, tel 08-54541163 eller per fax 08-54540170. Det går även bra att maila till 
    gunilla.christensen@halsokostradet.se Vid årsmötet kommer bl.a. att behandlas förslag till idéprogram. PROGRAM (Se mera)

  • Influensa och infektioner: Kan man spara en miljon sjukskrivningsdagar under vintern i Sverige? Intressanta resultat med en studie om Kan Jang i nästa nummer av Herbal Pharmacology Therapy vol 3, 2003: 

  • Se mera på sidan om Influensa.
  • Seminarier:   Alternativmedicin - behövs den verkligen?  Per Frisk, HÄLSA´s chefredaktör.  Datum: 2003-02-15 lördag samt  02-16 söndag : 12:45  - 13:15 : Hälsoscenen Per Frisk, HÄLSA´s chefredaktör, samtalar med helhetsdoktorn och företagsläkaren Bertil Dahlgren om vägen till hälsa. Det finns ett stort utbud av så kallade naturmedel, naturläkemedel, kosttillskott och behandlingar. Behövs de verkligen? När, hur och i så fall varför ska vi äta tillskott utöver vår mat och gå på alternativ behandling? Hur ser den optimala vägen till god hälsa ut?  Tidningen Hälsa 

  •     http://halsan.stofair.se/common/seminar/seminars.asp 
    http://www.alltforhalsan.com 
  • JORDGUBBAR TILL KVINNOR – FOLATINTAG BÖR FÖRDUBBLAS 

  • Svenska kvinnor i barnafödande ålder behöver fördubbla sitt dagliga intag av B-vitaminet folat. I en avhandling från SLU visas att färska jordgubbar och nypon innehåller betydande mängder av folat. Se mera på Mammasidan och sidan om Folsyra.
  • Ny tipssida publicerad med tips om komplementär behandling vid restless legs.
  • Tips för Julbordet. Matsmältningen ställs ibland inför hårda krav när man ska ordna extra festliga rätter. Många äter kanske bara inläggningar och kålrätter under julhelgen. Naturligt fermenterade livsmedel med levande mjölksyrabakterier är ett bra val även för hälsan. Att fortsätta med detta hela året är ett klokt hälsoval. Du kan syra själv eller köp t.ex. från Tistelvind.  Läs mera på den uppdaterade sidan om syrade produkter
  • Esberitox innehåller en blandning av Echinacea, Baptisia och  Thuja. Infektioner hos patienter som lider av sjukdomarna astma, emfysem och kronisk bronkit (sammanfattat i begreppet Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, KOL), läkte fortare med ett tillskott.  Det visar en tysk studie som  presenteras i tidskriften International Journal of Experimental and Clinical Chemotherapy. 
    • Studerad grupp: I studien ingick 53 patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, som skulle behöva antibiotikabehandling på grund av sin sjukdom.  En grupp fick dessutom ett frilistat naturmedel, (dock ej registrerat som naturläkemedel ännu i Sverige), Esberitox, eller placebo. 
    • Behandlingstid: kompletterande behandling under 28 dagar.
    • Resultat: gruppen som fick kompletterande behandling med Esberitox fick tillbaka hälften av det de hade förlorat i lungkapacitet under sjukdomsperioden på halva tiden jämfört med dem som fick tillägg med placebo,( 5,7 dagar mot 12,8 dagar.) Biverkningarna var oförändrade.
    • Diskussion: Med anledning av resultaten anser forskarna att Esberitox kan bidra till ett snabbare tillfrisknande när dessa en pågående infektion, sannolikt genom att förstärka patientens immunförsvar.
  • Behandling över Internet hjälp vid kronisk smärta 

  • Personer med kroniska smärtbesvär kan ha god nytta av behandling över Internet med ett särskilt program för hjälp till självhjälp. Mera på sidan om smärtbehandling.
     
  • Kvicksilverhalten kunde direkt kunde kopplas till risken att drabbas av en hjärtinfarkt och DHA- halten var omvänt proportionell mot risken.

  • Slutsatsen i en aktuella studie var att höga kvicksilverhalter kunde minska den hjärtskyddande effekten av fiskolja. Det kan vara klokt att välja fisk som har fångats i rena hav. Det vore också intressant att få ta del av analyser beträffande eventuella halter av organiskt kvicksilver i de fettsyratillskott som finns. Se mera på tipssidan om fetter
  • Nya rön om fetter. CLA i ren, syntetisk form skyddar inte mot diabetes.  Övriga fleromättade fetter givna utan antioxidantskydd kan även vara en risk för diabetikern.

  • Se mera på tipssidan om fetter
  • Vitamin E i naturlig forms skyddar mot Parkinsons sjukdom men man får inte samma skydd med syntetiska piller. "Vi fann inga tecken till att man skulle få samma skydd med E eller C-tillägg eller multivitaminer" berättade läkaren Shumin Zhang . Zhang och medarbetare vid Harvards Medicinska Universitet rapporterar fyndet i oktobernumret av tidningen Neurology. 

  • Mitt eget påpekande är att nötter också är viktiga  för de innehåller mycket B6. B-vitaminerna är viktiga också som jag tidigare har skrivit om på sidan om Parkinson som nu är uppdaterad med tipsen om nötter. 
    Parkinsons sjukdom.
  • Ett TV-tips för alla med inflammation. Råden gäller inte bara för de med ledsjukdom utan många andra inflammatoriska sjukdomar kan förbättras genom kosten. Måndag 28 oktober 2002  SVT 2  18:15   Livslust (19:00) Hälsomagasin. Del 9 av 16. "Livslust" berättar om vegankost för reumatiker som kan minska besvären för dem, och om nyttan av oliver. Text-tv 299. Även i SVT1 31/10 och textat i SVT2 2/11. http://www.svt.se/karlstad/livslust/kommande.html
  • Besök hälsomässan i Sollentuna. Du träffar mej där personligen och kan också passa på att ställa frågor till frågepanelen lördag kl 12.

  • http://halso.massan.com
  • Ett läkemedel, Artrox,

  • innehållande glukosamin godkändes för försäljning den 20 september 2002. Produkten kommer försäljas via Apotek med sannolikt leveransdatum före den 1 november 2002. Andra produkter som innehåller substansen glukosamin har sedan en tid tillbaka sålts som ett "kosttillskott för lederna" i hälsokostbutiker och via postorder. Denna försäljning skall upphöra den 31 oktober 2002. Glukosamin är även i en del andra europeiska länder godkänt som läkemedel för behandling av vissa ledsjukdomar. Artrox är godkänt för symtomlindring av lätt till måttlig artros.
     
  • Boktips: Den 11 sept släpps "HQ - Den mänskliga helhetssynen" som Martin och Susanna Ehdin har skrivit tillsammans på bokförlaget Forum). Boken handlar om en ny syn på hur vi kan skapa en bättre framtid för oss själva och vår värld. De försöker ta ett helhetsgrepp på de frågor och problem som finns idag och visar på lösningar.  Den nya synen utstrålar en positiv framtidstro och en tilltro till människans enskilda förmåga att vilja bidra till något som kan komma alla tillgodo. De kallar det för holistisk intelligens - HQ. 

  • HQ omfattar alla våra intelligenser - IQ, EQ, BQ och SQ - som står för det rationella, det emotionella, kroppsmedvetandet och den andliga intelligensen. HQ förenar dessa fyra förmågor. Mer info om HQ-boken på hemsidan. 
  • Ginseng förbättrar immunförsvaret hos kor  

  • I Kina har ginseng använts i årtusenden för att stärka människors och till viss del även djurs hälsa. Det finns dock få vetenskapliga bevis för växtens effekter. I en ny doktorsavhandling vid SLU visar veterinär Songhua Hu att ginseng stimulerar immunförsvaret hos mjölkkor. Både förmågan hos vita blodkroppar att äta och döda bakterier, och cellernas förmåga att dela sig och öka i antal förbättrades. Likaså förstärktes effekten av vacciner när dessa kombinerades med ginseng.  Abstract of doctoral thesis
  • Två temadagar för dig med intresse för läkemedel inom apotek och sjukvård .

  • Naturläkemedel i svensk sjukvård - vetenskap och beprövad erfarenhet 

    17 september, Stockholm
    Är behandling med naturläkemedel förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet? 
    Temadagen arrangeras i samarbete med Sektionen för farmakognosi och InBio (Institutet för bioaktiva produkter).
     

    Nytt och nyttigt om läkemedel
    10 oktober, Stockholm
    Du tar del av ett aktuellt och varierat urval av nyheter inom läkemedelsområdet vid ett och samma tillfälle! Temadagen arrangeras i samarbete med Sektionen för öppenvårdsfarmaci.
    Ur programmet: FYSS-motion på recept, Farmakogenomik, Alzheimer - nya lm, Generisk substitution, mm.
     

    Mer information och anmälan genom att klicka på rubrik-länkarna, via hemsidan, www.lakemedelsakademin.se eller fax 08-205511. 

  • Pantotensyra 

  • Det har kommit flera rapporter om att man kan få effekt med kosttillskott som innehåller pantotensyra. Detta tillskott är beprövat mot hårproblem men det är värt att prova även vid acne. Se mera på sidan om Acne
  • Högre risk att få allergi för den grupp som håller en högre margarinkonsumtion. Sidan om fett uppdaterad
  • Lättare för trafikoffer få prövning: Förlängd preskriptionstid 

  • Trafikskadade som tidigare fått besked om att deras fall är preskriberade kan åter få möjlighet att pröva sina fall.  Det gäller inte längre någon absolut 10-årsgräns. Skadorna visar sig ofta först efter 5-10 års tid eller mer men den tidigare tolkningen av preskriptionstiderna medförde att många ansökningar som kom in sent inte ledde till försäkringsersättning tidigare. Trafikoffer får lättare att pröva sina ersättningsfall för skador som upptäcks långt efter olyckan. Det är följden av en ny dom i Högsta domstolen. Högre kostnader väntar försäkringsbolagen som planerar att höja premierna. Sidan om whiplashskador uppdaterad.
  • Inför "fästingsäsongen": De små blodtörstiga rackarna är inte bara smittbärare utan även kräsna. Vi kan utnyttja detta och få ett kompletterande skydd mot fästingbett genom att utnyttja vitlökens egenskaper. Läs mera på sidan om infektioner.
  • Har Du flera tillskott som Du behöver kombinera och hålla reda på. Ett nytt hjälpmedel: Dosis, lanseras nu i Sverige. Läs mera på hemsidan http://www.dosis.info/och på sidan om tips vid Parkinsons sjukdom.
  • Semesterresa? Här finns också uppdaterade tips att tänka på beträffande vad man ska ta med sig och inte.  Hälsosemester
  • Glad nyhet för Dig som lider av tinnitus. Behandlingsprogrammet utvidgas. Läs mera på sidan om öronsjukdomar.


Välkommen till ett möte där vi tar del av aktuell forskning om margarin och dess påverkan på vår hälsa.

Många vetenskapliga rapporter visar på ett samband mellan konsumtion av margarin och ohälsa, bl a allergiska reaktioner hos barn. Flera andra sjukdomstillstånd ger
också en misstanke om detta samband. Vi vill nu skapa en dialog och lyfta fram frågan om hälsa i relation till val av matfett. 
karin.gardell@folkbildning.net
Tisdagen  4 juni på Karolinska sjukhuset Stockholm

Lyssna på temavecka i P4, Centralen, i Dalaradion www.sr.se/dalarna/
om nya rön om fetter. Ställ frågor under torsdagen 18/10  så ska jag försöka svara. Du kan även lyssna på programmen via webben. 

www.sr.se/cgi-bin/dalarna/program/index.asp?ProgramID=233

Lars-Erik Litsfelt berättar om sina erfarenheter och om sina böcker, bl.a. "Fettskrämd" och ”Ät fet mat - bli frisk och smal”. 
Läs mera:



Delta i årets "Brännpunkt Whiplash" OBS, flyttad tid till februari. Se mera på www.prolittera.se


Det första växtbaserade läkemedlet mot oro och sömnsvårigheter har lanserats: Neurol Forte.

Sommarens Hälsotips :
Den solrika sommaren har gett oss mera möjligheter att sola men det finns risker med för mycket ultraviolett ljus. Ett bra solskydd och att man vänjer huden gradvis är viktigt. Utöver detta kan man få ett ytterligare skydd med kosttillskott. En ursprungligen fransk produkt säljs även i Sverige nu under namnet Glisodin. Medlet kan ge ökat skydd mot solens ultravioletta strålning. Sidorna Hälsosemester och Antioxidantpyramiden är uppdaterade. 

Huvudlöss är inte så ovanligt som man kanske kan tro. De vanliga lusmedlen har en hel del negativa effekter men medel med Tea Tree Oil har visats vara effektiva. De ska dock inte användas "för säkerhets skull" Ny tipssida om lusbehandling utlagd.

Veckans Hälsotips maj 
Nytt kosttillskott,  Jictin, med positiva effekter vid gikt och inflammation.


Veckans Hälsotips december :Läs mera:
Lykopen, det röda tomatfärgämnet har visats ge en skyddande effekt vid olika former av prostatacancer. Ett bra tips för alla män är att öka intaget av detta ämne om dessutom skyddar kroppens celler genom sin antioxidativa verkan. Se mera på sidan om Prostatacancer som är nypublicerad denna vecka.


Veckans Hälsotips november :
Olivträdet ger nya möjligheter för de som lider av högt blodtryck
En studie på olivblad och högt blodtryck har nyligen publcerats. Frutaroms standardiserade olivbladsextrakt kan sänka trycket hos personer som lider av högt blodtryck i måttlig grad, rapporterade företagets forskningsavdelning vid en konferens. 


Veckans Hälsotips oktober :
När vintern närmar sig kommer också influensasäsongen. Många har förkylningsmedel hemma i form av receptfria läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott. Förkylningsvirus och influensavirus är rätt lika till sin uppbyggnad och funktion och detta kan utnyttjas för de som vill ha ett kompletterande skydd vid influensa.

Veckans Hälsotips mars
Glad nyhet för alla äggälskande påskfirare och ovo-laktovegetarianer.
Kolesterol tillfört i naturlig form i kosten påverkar inte hälsan negativt som man tidigare har trott. Nya rön om fett och kolhydrater visar att snabba kolhydrater kan vara ett mycket större hälsoproblem än naturligt fett.


Veckans Hälsotips februari
Rosenrot bra och säkert vid diabetes.
I Expressen den 19/2- 05 finns det en artikel om en person med insulinbehandlad diabetes där man i texten närmast får fram budskapet att orsaken till ett blodsockerfall skulle vara intag av rosenrot. Det finns inte några sådana kända samband och ett enstaka blodsockerfall hos en diabetiker beror med allra största sannolikhet på att man inte har tagit insulinet på ett korrekt sätt. Ett blodsockerfall kan även komma när en person har intagit alkohol, har en infektion i kroppen eller när man "slarvar" med måltidsordningen. En aktuell genomgång av biverkningsrapporteringen visar att det inte finns några biverkningar av detta slag rapporterade med rosenrot och det går bra för diabetiker att använda medlet.


Veckans Hälsotips januari 
Minska risken för benskörhet. Bor är ett livsviktigt mineral där brist kan ge benskörhet och minskad produktion av viktiga hormoner som könshormoner, viktiga bl.a. för skelettets uppbyggnad. I Norden är jordmånen ofta borfattig och markförsurning bidrar till försvårat upptag. Ny lagstiftning hotar emellertid möjligheterna att få tillgång till kosttillskott med bor i framtiden.

Veckans Hälsotips december :
Artros är en vanlig sjukdom och standardbehandlingen när det gäller läkemedel har varit läkemedel tillhörande gruppen NSAID. De har emellertid åtskilliga biverkningar och med klokt valda kosttillskott kan man få en grundläggande behandling med få biverkningar. Om man ändå behöver ta NSAID medel kan kosttillskott skydda mot en del av biverkningarna, bl.a. på hjärta och njure. Läs mera på den nyskrivna sidan om Artros


Radioinslag om fibromyalgi i P3.
Front den 13 december handlar om sjukdomen fibromyalgi. 
11:03 Front i P3 med Sukran Kavak och Irini Mavroudis 
Sänds även på söndag kl. 18.03.

Veckans Hälsotips November:
Seminarium Prosana - 2 december 2004
Projekt Prosana är ett samarbetsprojekt kring vetenskapligt
visad egenvård. I projektet ingår Stiftelsen Prosana, Svensk
Egenvård och Hälsokostrådet som tillsammans vill driva frågor 
inom egenvård och komplementär medicin. Projekt Prosana består 
idag av två olika delar som närmare beskriver projektets innehåll.
Klicka på rubrikerna och gå vidare till tidskriften respektive 
seminarium. 


Veckans Hälsotips oktober :Chili och heta örtkryddor kan hjälpa vid flera tillstånd som magkatarr, colon irritabile och även för att öka cirkulation och ämnesomsättning. 
För den som har känslig finns det även kosttillskott i Sverige som man kan prova med en dragering som gör det lättare att ta. Läs mera om Appital.

Veckans Hälsotips September :
Tips på 2 intressanta seminarier:
  • Konferens: Naturläkemedel i Framtidens Läkemedelsanvändning

  • 5 oktober 2004.
  • Seminarium: om evidensbaserad användning av Naturläkemedel i Framtidens Läkemedelsanvändning

  • 10 november 2004
Plats Stockholm, Norra Latin, City Conference Centre.
Om någon brevfrågare närvarar så finns det förhoppningsvis även en del tid för diskussion i anslutning till seminarierna. 

Veckans Hälsotips augusti: 
Skaffa Dig aktuell kunskap om mannens hälsa på 
Seminarium Prosana
Utifrån deltemat i varje nummer av tidskriften arrangeras ett vetenskapligt seminarium på IVA, Kungliga Ingenjörsakademin i Stockholm. Senaste forskningsrönen inom ett visst område presenteras.

Seminiarium Prosana - torsdag 16 september 2004

Veckans hälsotips juli
Utnyttja semestern till att lägga om vanorna för avkoppling och minskad stress för hela året. Läs mera på sidan om Te och Theanin


Veckans Hälsotips juni :Nytt godkänt naturläkemedel med extrakt av sågpalmetto för behandling av prostataförstoring : Sabamin



Veckans Hälsotips maj:
Gelatinfria kapslar!
Ledins har nu lanserat kapselsortimentet i en gelatinfri kapsel. Den nya kapseln, Vegicaps®, som är en ny speciellt mjuk och lättsvald kapsel, är framställd av helt vegetabiliska råvaror.


Veckans Hälsotips april:
Lär Dig mera om kvinnohälsa. Senaste seminariet med Prosana onsdag 5/5 handlade om kvinnohälsa.


Riktas huvudsakligen till läkare. Årsmöte med Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin. Bli medlem i föreningen, få möjlighet att lära dig mera om en ökande sektor inom medicinen samt även erhålla tidskriften Prosana.


Veckans Hälsotips mars :
Rött te har tidigare varit svårt att få tag och leverantörerna har inte alltid kunnat garantera renhet och kvalitet. Nu finns det ett säkrare alternativ i form av Earl Red. Läs mer på den nyskrivna tipssidan om örtte. Har Du själv tips om örtteer är Du välkommen med tips och kommentarer.

 

Veckans Hälsotips februari :
Biverkningsfritt bot vid många olika former av magbesvär. Inom den traditionella indiska medicinen, med ayurvedisk medicin som grund, har man använt sk kokbananer, av släktet Musa Sapientum Var. Paradisiaca, ej att förväxla med vanliga bananer. Pisangen ätes i 3:e världen vanligen kokt eller stekt. I Indien har den sedan gammalt använts i folkmedicinen som botemedel mot olika magbesvär, men då i rått tillstånd. Pisang - Pulver är en ren naturprodukt - ett koncentrat av speciellt utvalda, storväxta bananer, PISANGER. Pulvret finns  finns att köpa i varje välsorterad hälsokostaffär eller via websidan: http://www.pisang.se/



 Veckans Hälsotips januari 
Ny rapport från SBU: Depression kan behandlas bättre
Intressant kapitel om johannesört: Naturläkemedlet johannesört har en vetenskapligt visad effekt mot kortvarig och lindrig depression. Men johannesört stör effekten av många vanliga och viktiga läkemedel. Och långtidseffekten av preparatet har inte studerats, konstaterar SBU.

Veckans Hälsotips december :
Efter en rapport, bl.a. refererad vid den senaste läkarstämman varnar läkare för östrogen då hormonet ökar risken för cancer och blodpropp . Med växtsteroler får man vid högre dosering även positiv effekt på benmassan, en effekt som inte var tillräckligt klarlagd tidigare. 


Veckans Hälsotips november :
Nya möjligheter för naturmedelsanvändning i Influensatider. 
Med anledning av influensavirusstammarnas olika uppträdanden räknar man med att säsongens influensa kan drabba  speciellt yngre personer hårdare. Det har kommit flera frågor från oroliga föräldrar om tillskott och naturmedel.  En del naturmedel, naturläkemedel och kosttillskott kan vara värdefulla att ge som tilläggsbehandling. Influensatipssidan är uppdaterad.


Veckans Hälsotips oktober:
Ny tipssida utlagd om olivträdets hälsobringande egenskaper. I november börjar skördesäsongen och vi kan få färsk olivolja men även skydd mot bakterier och virusinfektioner med olivbladste och olivbladsextrakt

Ny uppdaterad information på Risksidan för Dig som frågar om Kan Jang och eventuella risker med medlet. Således försiktighet om Du använder medlet Waran.


Föredrag om matfetter den 6 okt. i Göteborg av Gunnar Lindgren "Hälsosamma och riskabla matfetter" på måndag 6 okt Kl 19.00 Lokal: Frälsningsarmen, Södra Allegat 10 i Göteborg Se mera: http://www.gunnarlindgren.com/


Veckans Hälsotips september :
Lugnande besked för alla som har skickat in frågor om ginseng i samband med graviditet och amning. 

Veckans Hälsotips augusti 
Goda nyheter för alla chokladälskare
Mörk choklad kan vara nyttigare än mjölkchoklad menar ett forskarlag från Scotland och Italien.

Veckans Hälsotips Juli :Läs mera: 
Svavel
Svavel är ett intressant mineral med betydelse för bl.a. bindväv och brosk. Apotekets glukosamin innehåller numera inte svavel och det kan finns skäl bl.a. för de som har artros att ta ett grundläggande tillskott. Websidan har kompletterats med en ny tipssida om mineralet. Se länkarna till vänster.

Ny whiplashportal med nya idéer.
Den har filmade intervjuer med bl. Tomas Timander och Maria Kraftt
Idén bakom portalen är bl.a. just filmade intervjuer!


Veckans Hälsotips Juni : 
Lakrits vid SARS 
I en studie i den framstående tidskriften Lancet refereras en studie där man har undersökt den virushämmande aktiviteten hos olika ämnen bl.a.  ribavirin, 6-azauridine, pyrazofurin, mycophenolic acid, och  glycyrrhizin. Det sistnämnda är det verksamma ämnet i lakrits. 
Det är således ett klokt råd att ta med något naturmedel med lakrits man tänker åka till trakter med ökad risk för den svåra influensaliknande sjukdomen SARS.


Juni/juli Månads Miljöprofil:
Gunnar Lindgren debattör och miljöforskare

Veckans Hälsotips Maj 
Ingen risk från kvicksilver i havsmat
Ny artikel i Lancet 17:e maj 2003.
Tidigare har livsmedelsverken i ett antal länder varnat gravida för att äta vissa former av havsmat p.g.a. misstänkt risk med anledning av kvicksilver i maten.  Nya forskningsresultat som har publicerats i denna veckas nummer av den kanske främsta medicinska vetenskapliga tidskriften, The Lancet,  tycks visa att denna farhåga var ogrundad. 

Huvudvärk kan bero på känslighet för glutamat.  Mer färdigmat kan ge ökande problem. Tidsbrist ger inte bara risk för stresshuvudvärk utan även för glutamathuvudvärk.



Veckans Hälsotips April:

Med kost och livsstil kan man förbättra hjärthälsan på ett sätt som ger mindre risk för biverkningar. Den blodfettsänkande medicinen Pravachol har visats ge biverkningar som ökad cancerrisk. En antioxidantrik kost med extra omegaolja samt motion i lagom mängd verkar dessutom skydda mot cancer.
MEDICINPROFESSOR: ALLVARLIGA BIVERKNINGAR AV NY HJäRTMEDICIN MöRKLADES I VETENSKAPLIG STUDIE:

"Forskare dolde cancerrisk" DN Debatt 22/4

Det nya läkemedlet mot hjärt-kärlsjukdomar Pravastatin har en
allvarlig biverkan i form av ökad risk för cancer.


  • Månadens profil i april: Alf Spångberg

  • Tipset är i huvudsak riktat till läkarkollegor men Du som har en läkare som är intresserade av ett bredare, komplementärt arbetssätt kan gärna tipsa genom att skriva ut kallelsen till årmöte med intressanta föredrag: 
  • Föreläsningar:
  • Professor Kerstin Uvnäs-Moberg:   "Om beröringens betydelse för läkningsförloppet" 
  • Professor Karl-Erik Arfors: Om antioxidanter, fetter m.m 
  • Gå med i Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin. Kallelsesammandrag och kontaktuppgifter


Veckans Hälsotips februari:
  • Kan man spara en miljon sjukskrivningsdagar  under vintern i Sverige? Även rädda hundratals liv vid en svår influensaepidemi? Intressanta resultat med en studie om Kan Jang i nästa nummer av  Herbal Pharmacology Therapy vol 3, 2003.
Veckans Hälsotips januari:
  • Svenska kvinnor i barnafödande ålder behöver fördubbla sitt dagliga intag av B-vitaminet folat. I en avhandling från SLU visas att färska jordgubbar och nypon innehåller betydande mängder av folat.
  • Ny tipssida med komplementärmedicinska tips vid restless legs utlagd.
Veckans Hälsotips december:
  • Tips för Julbordet. Matsmältningen ställs ibland inför hårda krav när man ska ordna extra festliga rätter. Många äter kanske bara inläggningar och kålrätter under julhelgen. Naturligt fermenterade livsmedel med levande mjölksyrabakterier är ett bra val även för hälsan. Att fortsätta med detta hela året är ett klokt hälsoval. Du kan syra själv eller köp t.ex. från Tistelvind.
  • Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, KOL, läker snabbare om man ger Esberitox visar ny studie. Denna sjukdom är ofta rökorsakad samt svårbehandlad och varje kompletterande behandlingsmöjlighet är välkommen.
Veckans Hälsotips november:
  • Nötter skyddar hjärnans viktiga celler:
  • Nya rön om fetter. CLA i ren, syntetisk form skyddar inte mot diabetes.

  • Övriga fleromättade fetter givna utan antioxidantskydd kan även vara en risk för diabetikern.
  • Undvik fisk fångade i kvicksilverrika vatten om Du vill minska risken för hjärtinfarkt.
  • Behandling över Internet hjälp vid   kronisk smärta 


Veckans Hälsotips oktober

    Ett TV-tips för alla med inflammation. Råden gäller inte bara för de med ledsjukdom utan många andra inflammatoriska sjukdomar kan förbättras genom kosten. Måndag 28 oktober 2002  SVT 2  18:15   Livslust (19:00) Hälsomagasin. Del 9 av 16. "Livslust" berättar om vegankost för reumatiker som kan minska besvären för dem, och om nyttan av oliver. Text-tv 299. Även i SVT1 31/10 och textat i SVT2 2/11


Årsmöte med Svensk Läkarförening för Komplementär Medicin
lördagen den 20 april 2002 kl. 10.00 på IOGT - NTO, Klara Södra Kyrkogata 20, Stockholm, (nära Klara kyrka och Centralstationen)

PROGRAM (Se mera)
kl. 13.00 Docent Rolf Nordemar:
Brobygge mellan skolmedicin och komplementär medicin. 



Johannesört har effekt vid lätt nedstämdhet

 Den studie som publicerades i det amerikanska läkarförbundets tidskrift JAMA, som idag citeras i svenska medier, berör inte användningen av johannesört i Sverige. Studien gjordes på patienter med medelsvår depression. Syftet med studien var att studera om johannesört (extrakt LI 160) och ett av de vanligaste receptbelagda läkemedlen Zoloft, som även finns i Sverige,
 hade bättre effekt än placebo vid medelsvår depression. Efter 8 veckors behandling visade varken Zoloft eller johannesört bättre resultat än placebo. I Sverige används inte johannesört av paienter som lider av uttalad depression. Vid egenvårdsbehandling av lätt nedstämdhet har Läkemedelsverket däremot godkänt ett antal johannesörtpreparat. Vid lång beprövad erfarenhet och genom ett flertal studier har johannesört visat sig ha mycket god effekt.

 ”Slutsatserna i den amerikanska studien är för långt dragna. I
 studien är båda preparaten ineffektiva medan i andra studier
 har de visat sig vara effektiva, säger Jan G Bruhn, farm.
 doktor, Institutet för Bioaktiva Naturprodukter. Det finns 10
 andra studier där man jämfört johannesört med
 antidepressiva preparat vid mild till måttlig depression och då
 har johannesört visat sig ha jämförbar effekt och färre
 biverkningar.”
Se mera http://www.halsokostradet.se/Press/pressrelease.johanssesort.html



 
 
 
Världshälsodagen 7 april 2002
"Move for Health - Håll Sverige i rörelse"
Aktiviteter i Sverige Gör egna aktiviteter Gör egen debattartikel Gör egen affisch Fakta om fysisk aktivitet OH-materialWHO

Läs mer om WHO-dagen



Smärtförvandling , boktips
Om den långa smärtans onda cirklar och hur man bryter
dem av Eberhard Berg. 
Vår tids medicinska förhållningssätt är ofta av begränsat värde
för den som drabbats av en långvarigt handikappande smärta.
http://www.studentlitteratur.se/



Tillbaka till Helhetsdoktorn